Kalp hastalarına et uyarısı

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Kurban Bayramı'nda kalp ve damar hastaları başta olmak üzere hipertansif şikayetleri olanları et tüketiminde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kalp hastalarına et uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2012 - 10:02

Kurban Bayramı'nda et tüketimi nedeniyle kolesterol problemi olanların, obezlerin, kalp-damar rahatsızlığı bulunanların ölçüyü kaçırmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Elmacıoğlu, şunları söyledi:

''Kurban Bayramı sabahı kahvaltıda kavurma yeniliyorsa buna çok keyifli bakmak lazım. Bir günde tüketilen çok fazla hayvansal protein kaynağı gerçekten sindirimi zor sağlık problemleri oluşturabilir. Genellikle bayramın ilk günleri hastanelerde sindirim nedeniyle bir çok şikayete şahit olabiliyoruz. Günde 100- 150 gramlık kurban etinden daha fazla tüketmenin kişinin sağlığına zarar getireceğini bilmemiz gerekir. Kalp damar hastası veya hipertansif şikayetleri olan bireyler için et tüketiminin günlük 3 veya 4 köfte kadar yani 150 gramlık bir tüketimin üzerine çıkılmamalıdır. Bunun üstündeki rakam gerçekten bu rahatsızlıkları olan bireyler için kalp sorunlarına, dolaşım sorunlarına ve sindirim sorunlarına neden olacağı için bayram mutluluk yerine kabus olmasın.''
 


''Kurban eti kesildikten 24 saat sonra tüketilmelidir''

Kurban etinin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilerek dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Elmacıoğlu, taze etin sert olduğunu sertliğin geçmesi içinde dinlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurban bayramı'nın ilk günü etin dinlendirilmesinin söz konusu olmadığını hemen kavurma yapılarak tüketilmeye başlandığını hatırlatan Elmacıoğlu, ''Kurban Bayramı'nın ilk günü tüketilen etler zor sindirilmekte. Daha sonraki günlerde etler dinlenmiş olacağı için sindirim sorunları da azalacaktır. Günlük alınması gereken ve kişiye göre değişiklik gösteren et miktarının üzerinde olmamak koşuluyla, kurban eti tüketiminde sakınca yoktur. Ancak şunu da vurgulamakta fayda var ki Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin hemen tüketilmesinin en büyük dezavantajı, hayvanın kesiminde kasların kasılı olmasından kaynaklanan rigor mortis denen ölüm sertliğidir. Ölüm sertliğinin geçmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir. Bu nedenle, bayram dolayısı ile kesimden hemen sonra tüketilen kurban eti sert, pişmesi zor ve sindirimi zordur. Bu noktada sindirim sistemi hastalıkları olanlar bilinçli olmalıdır'' diye konuştu.
 


''Kurban etleri iyi muhafaza edilmeli''


Bayramda kesilen kurban etlerinin muhafaza edilmesini önem taşıdığını kaydeden Elmacıoğlu, şu bilgileri verdi:

''Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde ya kuşbaşı ya da kıymalık olacak şekilde saklanmalıdır. Saklama işlemi derin dondurucularda bekletilmelidir. Bu şekilde muhafaza edilmesi etin uzun süreli dayanmasını sağlar. Buzluktaki et, pişirileceği zaman çözdürme işlemi soba üzerinde veya sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafına indirilerek burada bekletilerek yapılmalıdır.''
 


Hijyene önem verilmeli''

Kurban keserken, kurban edilecek hayvanın ve işlemi gerçekleştirecek kişinin hijyen kuralarına uygun olması gerektiğine dikkat edilmesi gerektiği belirten Prof. Dr. Funda Elacıoğlu, ''Kurban kesiminde el ve kullanılacak malzemenin temiz ve hijyenik olması önemlidir. Kurbanın iç organları içinde karaciğeri, yüreği beslenme açısından demir kaynağı olarak çok önemlidir. Ancak veteriner kontrolünden geçirilmeyen hayvanların sakatatlarının, özellikle profesyonelce temizlenmeyen bağırsak tüketilmemelidir. Kurban kesiminden sonra da et hazırlamada kullanılan et tahtaları, kesim malzemeleri temiz olmalı, kesici aletlerde pas bulunmamalıdır'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler