Kalp hastalarına sıcak uyarısı

Uzmanlar kalp hastalarını aşırı sıcaklara karşı uyarıyor. Koroner kalp hastaları aşırı sıcaktan kaçınmanın yanı sıra bol bol su da tüketmeli.

Kalp hastalarına sıcak uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2009 - 08:21

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, kalp ve tansiyonla ilgili şikayetlerin artış gösterdiğine dikkati çekerek, koroner kalp hastalarına aşırı sıcaklardan kaçınmaları ve bol su içmeleri önerisinde bulundu.

Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte kalp ve tansiyonla ilgili şikayetler de artış görüldüğünü kaydetti.

Aşırı tuz kaybının, halsizlik, bitkinlik ve ritm bozukluğuna yol açtığını vurgulayan Sönmez, şunları kaydetti:
''Kalp hastaları, 2 çeşit hastalık nedeniyle yazdan etkileniyor. Bunlardan biri koroner kalp, diğeri de kalp kapak hastaları. Kapak hastalarının yazdan etkilenme nedenleri, yüzde 90 oranında idrar söktürücü kullanmalarından ileri geliyor. Çünkü bu hastalar, vücutlarındaki fazla su ve tuzu idrarla atarlar. Ancak yazın çok terledikleri için terleme ile de tuz ve su atacaklarından özellikle tuz kayıpları aşırı miktarda olmaktadır. Bu da halsizlik, bitkinlik ve ritm bozukluğuna yol açabilir. Bu hastaların doktorlarına danışarak idrar söktürücü ilaç dozunu gerekli miktara gelecek şekilde azaltmaları gerekiyor.''

Koroner kalp hastalarında ise kan akışkanlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Sönmez, bu hastalara akışkanlığı artırmak için kan sulandırıcı ilaçların verildiğini anımsattı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, koroner kalp hastalarının, yaz aylarında çok fazla terledikleri için kanlarının koyulaştığını, kandaki akışkanlığın da buna bağlı olarak azaldığını belirtti. Sönmez, ''Bu da çok kritik olmayan bir darlıkta oluşabilecek bir pıhtının hiç beklenmeyen ve sonu ölümle sonuçlanabilen bir enfarktüse neden olabilme ihtimalini artırıyor. Bu nedenle koroner kalp hastaları, aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalı, güneşin dik konumda olmadığı sabah erken ve akşam üstü saatlerinde denize girmeli ve bol bol su içmeli'' önerisinde bulundu.


Güneşte alkol alımı

Kalp ve tansiyon hastalarının güneşte kesinlikle alkol almaması gerektiğini ifade eden Sönmez, özellikle tansiyon hastalarına az az, ancak sık yemek yemelerini, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalarını önerdi.

Sönmez, koroner hastalarının da günde en az 2 litre ve daha çok su içmeleri, ağır ve yağlı yemekler yerine günü sebze ve meyve ile geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Kalp kapak ve koroner kalp hastalarının günün en sıcak olduğu 11.00–15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları ve spor yapmamaları konusunda uyaran Sönmez, yürüyüş için sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon