Kamu finansmanı ve borç yönetimi meclis gündeminde

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunda değişiklik öngören Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, kredi garanti kurumlarına, firmalara kredi garantisi sağlanmak üzere 1 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılacak ve/veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edilecek.

Kamu finansmanı ve borç yönetimi meclis gündeminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2009 - 10:11

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunda değişiklik öngören Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarının gerekçesinde küresel krize bağlı olarak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle başta küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olmak üzere firmaların finansman kaynaklarına erişimleri noktasında ve kredi sistemi açısından bazı sıkıntılar yaşandığına dikkat çekildi.

Düzenlemenin temel amacının, kredi sisteminin etkin bir şekilde işlemesine katkı sağlamak olduğu dile getirilen gerekçede "Tasarı ile firmaların finansman imkanlarının geliştirilmesi ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlanması amacıyla, Bakanlar Kurulu tarafından firmalara kredi garantisi vermek üzere belirlenecek olan kredi garanti kurumlarına 1 milyar Türk Lirasına kadar nakit kaynak aktarmaya ve/veya özel tertip Devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkili kılınmaktadır. " denildi.

Tasarıya göre, kredi garanti kurumlarına, firmalara kredi garantisi sağlanmak üzere 1 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılacak ve/veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edilecek. İhraç edilecek özel tertip DİBS için Hazine Müsteşarlığı bütçesine tertip açmaya ve bu tertibe 1 milyar liraya kadar ödenek aktarmaya Maliye Bakanı yetkili olacak. Kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında pay sahibi olacak bankaların sahip oldukları paylar, Bankacılık Kanununun 25, 48, 49, 50, 53, 54 ve 56'ıncı maddelerinin uygulanmasında dikkate alınmayacak.

Bankaların, bu kuruluşlara katkıda bulunmalarını teşvik edecek düzenlemeye göre, kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında, pay sahibi olacak bankaların genel müdür veya yardımcıları yer alabilecek. Ortaklık payları, kredi olarak sayılan işlemler arasında yer almayacak. Böylece söz konusu ortaklık payları için bankaların ilave bir maliyet üstlenilmesi önlenmiş olacak. Nakit kaynak ve/veya özel tertip DİBS aktarılacak kredi garanti kurumları ile aktarılacak kaynağın kullandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon