Kamu hastaneleri 'özel' mi olacak 'özerk' mi?
Hükümetle sağlıkçılar arasındaki yeni tartışma, ''kamu hastaneleri 'özel' mi olacak 'özerk' mi?'' sorusu. Tartışmanın fitilini ateşleyen, kamu hastaneleri birlikleri yasa tasarısı. Hükümet tasarının kamu hastanelerine esneklik kazandıracağını savunsa da, sağlık sendikaları tepkili. Tasarıyla hastadan daha fazla para alınacağını ve sağlıkta hizmet kalitesinin düşeceğini iddia ediyorlar.
Tam gün yasasından sonra, sağlık sendikalarıyla hükümet yeniden karşı karşıya. Tartışmanın nedeni bu kez Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan 'kamu hastaneleri birlikleri yasa tasarısı'...
Tasarıya göre, yaklaşık 800 kamu hastanesi Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu birlikler tarafından yönetilecek. Bakanlık bunun için önce kamu hastanelerini tıpkı özel hastaneler gibi A'dan E'ye kadar sınıflayacak. Ardından da uygun gördüğü illerde, uygun gördüğü hastaneleri bir araya getirip Bakanlar Kurulu'na önerecek. Bakanlar Kurulu da kabul ederse bu hastaneler birlik olacak. Hastanelerin tüm mali ve idari yönetimi içinde bulundukları birliğin kontrolünde olacak.
Sağlık Bakanlığı'na göre, düzenlemeyle kaynaklar verimli kullanılacak. Kamu hastaneleri daha esnek bir yapıya kavuşup daha kolay hizmet verecek. Sağlık Bakanlığı da idari işlerden kurtulup sadece sağlık düzenlemeleriyle ilgilenecek.
Sendikalar itiraz ediyor
Ama sağlık sendikaları aynı görüşte değil.
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, "Devlet sağlıkla eğitimle uğraşır mı aşamasına gelmiş durumdayız. Cepten ödemeler artmış olacak" dedi.
Türk Tabipleri Birliği'ne göre, düzenlemeyle kamu hastaneleri tıpkı özel hastaneler gibi fark ücreti almaya başlayacak hastadan, ayakta durabilmek için. Ya da hizmet kalitesini düşürecekler. Çünkü tasarı, hastanelere artık sağlık bakanlığı bütçesinden para aktarılmamasını öngörüyor. Ayrıca sağlıkçılara göre, hastanelerin sınıflandırılması hastaları da sınıflayacak.
CNNTürk'ün haberine göre; Tabipler Birliği düzenlemeden sağlık çalışanlarının da olumsuz etkileneceği görüşünde.
Bilaloğlu, "Çalışanların hepsi orta vadede 657 kadrosundan çıkarılmış olacak. Sözleşmeli çalışan haline gelecek" diye konuştu.
İtiraz var ama tasarı artık Genel Kurul'un gündeminde; bugün yarın yasalaşacak...
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama