"Kan kritik bir dönemde akıyor"

Yabancı basında, Türk ordusunun Irak'ın kuzeyine düzenlediği hava harekâtının yankıları devam ediyor. Financial Times gazetesi, operasyonun anayasanın yeniden yazılmaya çalışıldığı kritik bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 19.08.2011 - 11:16
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, BDP ile hükümet arasında Kürt özerkliği meselesinde siyasi bir çözüm için görüşmelerin durmasıyla, Temmuz'dan beri PKK saldırılarının yoğunlaştığına dikkat çekerken, Wall Street Journal, şiddetin yükselişinin ve söylemin sertleşmesinin "Demokratik Açılım"dan nasıl etkilendiğinin belirsiz olduğu görüşüne yer verdi.

Financial Times gazetesi ise, kan akıtmanın anayasanın yeniden yazılması hazırlıklarının olduğu kritik bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekti.

New York Times gazetesi, Türk savaş uçaklarının 60 hedefe saldırdığını belirterek, Irak'ın kuzeyinde Kandil ve Zap bölgesine bombardımanın Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Kürt isyancılara karşı sabrının tükendiği uyarısı yaptıktan sonra geldiğini belirtti.

Gazete BDP ve hükümet arasında Kürt özerkliği meselesinde siyasi bir çözüm için görüşmelerin durmasıyla PKK saldırılarının Temmuz'dan beri yoğunlaştığına dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın BDP'yi PKK'nin politik kanadı olarak düşündüğü çünkü, BDP'nin isyancı grubu bir terör örgütü olarak kabul etmediğini ifade eden NYT, PKK'nin eğitimde Kürtçe kullanımı, üyelerine genel af ve tutuklu liderleri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını içeren talepleri karşılanana kadar ordusunu bırakmayacağını söylediğine işaret etti.

" 'Demokratik açılım' şiddetin yükselişini nasıl etkiledi"

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türk savaş uçaklarının ikinci gece de Kürt isyancı hedefleri bombaladığını vurgulayarak, ordu komutanlarının operasyonların "gerilla grup etkisiz hale gelene kadar" süreceğini söylediklerine dikkat çekti.

Türk analistlerin, Çarşamba günü yapılan saldırının Irak'ın kuzeyindeki isyancıların savunma sisteminde ciddi zararlara neden olduğu görüşleri alıntılanarak, demokratik açılımın, şiddetin yükselişinin ve söylemin sertleşmesinin nasıl etkilediği konusunun belirsiz olduğu kaydedildi.

Ayrıca, analistlerin yeniden başlayan şiddetin bu görüşmelerin başarısızlığının bir sinyali anlamına gelmeyebileceğini söylediğine dikkat çekildi.
 

"Kanın akması kritik bir dönemde oldu"

Financial Times gazetesi ise, kan akıtmanın, ülkedeki politikacıların, Türk anayasasının yeniden yazılmasını hazırladıkları kritik bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekerek, bazı yorumların daha liberal ve uzlaşımcı bir düzen tesis edilerek Kürtlerle olan çatışmanın çözümüne yardımcı olabileceğini umdukları belirtildi.

Telegraph gazetesi de, Türk ordusunun "gerilla grup" etkisiz hale gelene kadar saldırılara devam edeceğini açıkladığına dikkat çekerek, Bağdat'ta Irak hükümetinin saldırılara karşı olduğunu, ancak isyancıların kendi bölgelerinden Türkiye'yi hedef alan saldırılara başlamaması gerektiğini söylediği belirtildi.

Gazete, Türk saldırısının özerklik isteyen isyancıların Türk ordu konvoyunu pusuya düşürmesiyle bağlantılı olduğunu vurgulayarak, PKK'nin Avrupa Birliği ve ABD tarafından bir terör örgütü olarak görüldüğünü ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler