Kanatlı et sektörü 2010'dan umutlu
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Genel Sekreteri Yüce Canoler, kesin rakamlarla ifade edilememekle birlikte, 2009 yılı piliç eti üretiminde yüzde 3 ile yüzde 5 arasında artış gerçekleştiğini belirterek, ihracattaki artışların da etkisiyle piliç eti üretiminde 2010 yılında yüzde 5 civarında artış beklenebileceğini söyledi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Genel Sekreteri Yüce Canoler, 2008 yılında piliç eti fiyatlarının düşük kalması ve yem ham madde fiyatlarında beklenmedik artışlar nedeniyle kanatlı eti sektörünün yılı büyük zararla kapattığını ve 2009 yılı mart ayından itibaren düzelmeye başlayan piyasa fiyatlarının karlı seviyesini koruyabildiğini ifade etti.
2008 yılı piliç eti üretiminin 1 milyon 170 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Canoler, şöyle konuştu:
''Kesin rakamlarla ifade edilememekle birlikte, 2009 yılı piliç eti üretiminde yüzde 3 ile yüzde 5 arasında artış beklenmektedir. Bir yıl önce 35 bin ton olan hindi eti üretiminin 2009 yılında da ayni seviyede kalacağı tahmin edilmektedir. 2008 ve 2009 yıllarının benzer tarafı piliç eti ihracatındaki olumlu gelişmedir. Kanatlı eti ihracat miktarı 2007 yılında yüzde 36, 2008 yılında yüzde 56 ve 2009 yılında yüzde 44 artmıştır. İhracat değerinde daha da önemli gelişmeler vardır. Kanatlı eti ihracat değeri 2007 yılında yüzde 60, 2008 yılında yüzde 100 ve 2009 yılında yüzde 76 artış göstermiştir.
Yem hammaddesi sıkıntısı
Küresel ekonomik krizin Türkiye'de 2009 yılında etkisini hissettirmeye başladığını anımsatan Canoler, kanatlı eti sektörünün krizi 2008 yılında yaşadığını, 2009 yılında mevcut durumunu koruyabildiğini belirtti.
2010 yılında sektörün ağırlıklı olarak çabasının mevcut durumu korumak üzerine yoğunlaşacağına dikkati çeken Canoler, şunları bildirdi:
''İhracattaki mevcut olumlu gelişmelerin 2010 yılında da devam etmesi beklenmektedir. İhracattaki artışların da etkisiyle piliç eti üretiminde 2010 yılında yüzde 5 civarında bir artış beklenebilir. Rusya Türkiye'den piliç eti almak üzere kararını vermiştir. 2009 yılının son günlerinde başlayan hayvan sağlık sertifikasında yer alması istenen bilgiler konusunda iki ülkenin veteriner teşkilatının temasları devam etmektedir. Davet konusundaki resmi temaslar devam etmekle beraber 2010 yılı içinde Suudi Arabistan, Makedonya, Sırbistan, Türkmenistan ve Çin'den kanatlı eti üretim tesislerimizin görülmesi amacıyla teknik heyetlerin gelmesi beklenmektedir''
Türkiye'nin 2009 yılı piliç eti ihracatının artışında Irak'ın başlıca etken olduğuna işaret eden Canoler, Irak'ın 2008 yılının son 4 ayında 9 bin 275 ton, 2009 yılında ise 50 bin 647 ton ithalat yaptığını hatırlattı.
Genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili yönetmelik nedeniyle soya fasulyesi ve soya küspesi temininde dar boğaz yaşadıklarını belirten Canoler, sözlerini şöyle tamamladı:
''GDO'lu ürünlerle ilgili olarak çıkarılan 2 yönetmeliğe Danıştay nezdinde yapılan itirazlar sonucu yönetmeliklerin önce yürütmesi durduruldu, sonra da Bakanlığın itirazı kabul edilerek yönetmeliğin tüm maddelerinin tek tek yasalara uygun olup olmadığının araştırılması kararı verildi. Bu arada, Ulusal Biyogüvenlik Yasa Taslağı Meclis'e sevk edildi. Kısacası ortalık toz duman. Bu kargaşada tedarikçi firmalar yem ham maddesi getirip getirmemekte kararsız. Bizim yemde kullanmamız gereken soya fasulyesi ve soya küspesi konusundaki dar boğazımız aynen devam ediyor. Eldeki soya stokları tükenmek üzere. Tedarikçilerin elinde mevcut soya miktarı çok az olmakla birlikte, fiyatları yüzde 50 yükseldi. Bu konudaki sıkıntıya bir çözüm sağlanamadığı ortadadır.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!