Kanayan yara: Sığınmacılık

Costa-Gavras'la Jean-Claude Grumberg'in özgün senaryosundan gerçekleştirilen dramatik komedi, toplumların sağaltılamayan yarasını, sığınmacılığı, göç sorununu yansıtıyor.

Yayınlanma: 30.09.2010 - 21:00
Abone Ol google-news

Ege’den yola çıkıp ışıklar kenti Paris’e ulaşmaya çabalayan genç Elias, Homeros’un Odysseia’sındaki gibi sığınmacılarla dolu bir gemiyle yoldadır. Kıyıya yaklaşınca kimliğini yokedip denize atlar, bir tatil köyüne çıkar. Lokantalarla, açık büfelerle, havuzlarla, spalarla dolu bu tatil köyünde Elias kendisine yasaklanan iştah açıcı kapitalist pastanın tadına bakar.

Bu karikatürümsü Batı düşünün içinde Elias onu ele veren, dışlayan, kullanan,  güdümleyen insanlarla karşılaşır, sığınılan ülkelerin ikilemleri Elias’ın kişiliğinde belirlenir. Sığınmacı Elias’ın bakışından uygar toplumları, onların asla görmek istemediklerini, görmediklerini yansıtan film hoşgörüsüzlüklerle dolu bir toplumun portresini çiziyor. Komedi ve dramın içiçe geçtiği çalışmada saf Elias gülünç durumlara girer.

Sığınmacılığı, ayrımcılığı, yakalanma korkusunu, aşağılanmayı, örtülü şiddeti yansıtan filminde Costa-Gavras “Karşınızdaki sizi ayrımcılık yapmadan algılarsa sığınmacılık sorunu ancak çözümlenebilir” diyor.

Eden à l’Ouest (Cennet Batı’da) Yönetmen:Costa-Gavras
Oynayanlar: Riccardo Scarmarcio, Juliane Köhler, Ulrich Tukur,
Eric Caravaca, Anny Duperey
/ 2010, 110 dakika, Tiglon.

Format: Dvd, Vcd.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler