'Kanser hastalığında radyoloji etkin rol üstleniyor'
Radyologlar, hiçbir hastalık tanısının radyolojik inceleme olmaksızın konulmadığına dikkat çekerek, özellikle kanser hastalığında radyolojinin etkin rol üstlendiğini söylediler ve 'Aşırı radyasyon korkusu, radyasyon kaynağının çok gerekli bir aşamada kullanılmamasına ve hastada bir yarar kaybına neden olabiliyor' dediler.
Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas, radyolojinin herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle sağlık merkezine başvuran tüm hastaları dolaylı olarak ilgilendiren bir bilim alanı olduğunu söyledi. Radyolojinin klasik röntgen görüntüleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle zenginleştirildiğini, özellikle klasik röntgen ve bilgisayarlı tomografi çalışma prensiplerinde X ışını gerektirdiğini anımsatan Elmas, özellikle çocuk hasta grubunda radyasyonun sakıncalı etkileri göz önüne alınarak çok hassas olunması gerektiğini anlattı. Radyoloji hekiminin kuşku duyulan hastalık hakkında en fazla bilgiyi elde edebileceği ve hastasına en az zarar verebilecek yöntemi belirlemesi gerektiğini vurgulayan Elmas, “Yurt dışında hastaya uygulanacak görüntüleme yöntemi seçiminde minimum zarar, maksimum yarar ilkesi göz önünde bulundurulmaktadır. Oysa ülkemizde bilinçsiz inceleme talepleri doğrultusunda daha basit ve pratik yöntemlerle hastalık hakkında bilgi edinilebilecekken daha ileri yöntemlerle muayene talepleri gün ve gün artmakta, gereğinden çok fazla miktarda radyolojik inceleme uygulanmaktadır” dedi. Günde cihaz başına düşen hasta sayısının artışı ve özel hizmet sektöründe inceleme ücretlerinin maliyetin altına düşürülmesinin kaliteli hizmet sınırlarını zorladığına işaret eden Elmas, hastaların gereksiz yere aldıkları radyasyon ile uzun ya da kısa vadeli yaşam tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Radyoloji hekiminin muayenesinin film değerlendirmek olduğunu dile getiren Elmas, şunları söyledi:
“Radyoloğun görevi fotoğrafçılık değil, fotoğraf karesini dillendirmektir. Ancak bu işlemin bazı kuralları vardır. Günde raporlanması istenen tetkik sayısının artışına paralel, raporlamada hata oranı yükselmektedir. Sonuç olarak radyolojik incelemeye ulaşım hasta açısından son derece kolaylaşırken, düşük fiyat politikasıyla kaliteden ödün verilmiş incelemeler nedeniyle hasta sağlığına kavuşamamaktadır.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza