Kanser hastası, Kanser Kontrol Merkezi açtı

Meme kanseri tedavisi gören Gulale Pişderi, Kürt bölgesindeki kadınlara yardımcı olmak için Erbil'de Kanser Kontrol Merkezi açtı

Kanser hastası, Kanser Kontrol Merkezi açtı
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 08.11.2013 - 10:27

Meme kanseri tedavisi gören Gulale Pişderi (1967), Kürt bölgesindeki kadınlara yardımcı olmak için Erbil'de Kanser Kontrol Merkezi açtı.

Hemşire Gulale, 2007 yılında Hollanda'da sol memesini ameliyatla aldırmak zorunda kaldıktan sonra kanserle mücadeleyi hayatının bir parçası haline getirdi. Yanlış teşhisten dolayı erken tedavi olamayan Gulale, başka kadınların da aynı sıkıntıyı yaşamaması için kanserle mücadelede sosyal çalışmaların içerisinde yer aldı. Kansere karşı pes etmeyen Gulale, 2011 yılında Erbil'e döndükten sonra Iraklı kadınlara danışmanlık yapmak için Kanser Kontrol Merkezi'ni açtı.

Gulale, meme kanseri kadınların, hastalıklarıyla yüzleşmekten korktuğunu, birçok kadının utandığı için tedavi olamadığını söyledi. Kadınların utanmayacağı, kendilerini rahat hissedecekleri bir ortam oluşturmak için merkezi açtıklarını anlatan Gulale, "Dünyada her yıl binlerce kadın geç tedavi nedeniyle hayatını kaybediyor. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Benim kadınlara çağrım: Hastalıktan utanmasınlar. Çünkü utanılacak bir durum yok" dedi.

Kendi hikayesini anlatan Gulale, "Ben, mememi aldırdığımda çok üzüldüm. Bana çok zor geldi. Kendime baktığımda bir erkek gibi görüyordum. Kıyafetlerim çok çirkin gözüküyordu. Özellikle yüzmeye gittiğim zaman çok zorluk çekiyordum. Kendimi başka biri gibi hissediyordum. Ama mememi aldırmasaydım ölecektim" diye konuştu.

Zamanla psikolojisinin düzeldiğini anlatan Gulale, "Daha sonra cerrahi operasyonla vücudumdan alınan bir parçayla bana bir meme yapıldı. Bu, eski mememin yerini tutmasa bile en azından görüntü olarak beni o içine düştüğüm psikolojiden kurtardı" ifadesini kullandı.

Kız kardeşini 2010 yılında pankreas kanserinden kaybeden Gulale, bu olaydan sonra kanserin genetik olduğunu düşünmeye başladığını, gerekirse sağ memesini de aldıracağını ifade etti.

Gulale, Batı'da meme kanseri konusunda kadınların daha bilinçli olduğunu, doğu toplumlarında bu hastalıkla baş etmede hala "utanma" duygusunun önemli bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Irak'ta her yıl yüzlerce kadının geç tedavi nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Gulale, kurdukları kontrol merkeziyle bu sorunu çözmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Gulale, kadınların merkeze gelmeden, telefonla da kendilerine danışacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu merkez, Irak ve Kürdistan'daki şartlar düşünülerek hazırlandı. Burada maalesef hala bazı hastalıklar gizleniyor. Biz, özellikle meme kanseri hastalarına yol göstermek, erken teşhis ve tedavide yardımcı olmak için bu merkezi kurduk. Açıkçası benim yaşadıklarımı başka kadınların yaşamasını istemiyorum. Çünkü bu hastalıkla baş etmek, aynı zamanda güçlü bir psikolojik destek gerektiriyor."

- "Kocalarınızdan gizlemeyin"

Tedavide geciken bir hastasının hayatını kaybettiğini ifade eden Gulale, şunları anlattı:

"Bu kadın, aslında hastalığından şüpheleniyor. Fakat bu durumu kocasına anlatmaya utanıyor. Maalesef, tedavide geciktiği için bir yıl içerisinde hayatını kaybetti. Ben, kanser olduğumda, bunu hemen kocamla paylaştım. Sol mememi aldırdığımda kocama başka bir kadınla evlenebilirsin dedim. Ancak o kabul etmedi ve hastalığım boyunca hep yanımda oldu. Bu konuda kadınların açık ve net olması gerekiyor."

Zaman zaman konferanslar düzenleyerek meme kanseri konusunda kadınları bilinçlendirmeye çalıştığını ifade eden Gulale, ayrıca hastalıkla ilgili bilgileri içeren broşürler hazırladıklarını söyledi.

Kadınlara düzenli olarak kontrole gitmeleri konusunda uyarıda bulunan Gulale, IKBY Hükümetinin de bu konuda kadınları teşvik edici çalışmalar yapması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler