"Kanserlerin mısır şurubuyla ilgisi var"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, ülke genelinde son yıllarda artan kanser ve kronik hastalıkların mısır şurubu ile doğrudan bağlantısı olduğunu ileri sürdü.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2011 - 07:58

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, ''Mısır şurubu ise yüzde yüze yakını GDO'lu mısırlardan elde ediliyor. Aslında tatlı, çikolata, kek yerken yada gazoz, kola gibi gazlı içecekleri tüketirken kanseri ve türlü hastalıkları çağırıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Mısırdan elde edilen früktoz şurubunun, ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, kola, gazoz, kola ve tüm gazlı içecekler, şekerleme, meyve suyu, meyveli yoğurt, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek, helva, pasta, tatlı, reçel, jöle, dondurma, bisküvi ve meyve suları başta olmak üzere 900 civarında üründe kullanıldığına dikkati çeken Çetin, ''Bu ürünlerin etiketinde ise kullanılan tatlandırıcının kökenine ait yani şeker pancarı esaslı yoksa mısır şurubu esaslı mı olduğu özellikle belirtilmemektedir'' bilgisini verdi.

Çetin, mısır şurubunun ürünlerde kullanılmasının AB ülkelerince yasaklandığına işaret ederek, ABD'de kullanım kotasının yüzde 2'den 1'e düşürüldüğünü ancak Türkiye'de bu kotanın yüzde 15'e çıkarıldığını iddia etti. ABD'de yapılan araştırmalar ve fareler üzerinde yapılan deneylerde çok net biçimde mısır şurubunun başta pankreas kanserine neden olduğunu vurgulayan Çetin, söz konusu şurubun ayrıca yüksek kolesterol ve kalp büyümesi, karaciğerde yağlanmaya, siroz, kanda trigliserid denen yağların artmasına, şeker hastalığına ve şişmanlığa sebep olduğunun altını çizdi.
 

''Şeker pancarı ekim alanları daraldı"

Ülkedeki şeker pancarı ekim alanlarının son yıllarda hızla daraltıldığını ve şeker fabrikalarının satıldığını savunan Çetin şöyle devam etti:

''Şeker pancarı ekimi neredeyse yasaklandı. Buna karşılık kimyasal tatlandırıcılar şeker kamışı şekeri ve mısır şurubu ithalatı hızlandı. Şu anda üretim ve tüketim piyasasına şeker pancarı dışındaki şurup ve tatlandırıcılar hakim. Bunu iki nedenle yaptılar. Birincisi, başta Montana ve Cargill olmak üzere ABD'li gıda tekelleri lehine ülke tarımı feda edildi. İkincisi ise başta Ülker olmak üzere yerli gıda tekelleri daha fazla kar etsinler diye tüketicilerimizin sağlığı ve geleceği feda edildi. Bu mantık yıkım ve ölümleri getirmektedir.''

Tarım Bakanlığının, ürün etiketlerine tatlandırıcının orijinini yazmak zorunda olduğunu savunan Çetin, tüketicilerin şekerli ürün ve içeceklerden kesinlikle uzak durması ve mutlaka kökenini bildiği ve pancar şekeri kullandığına emin olduğu tatlı ürünlerin tüketilmesinin gerektiğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon