"Kanun taslağının Öcalan ile ilgisi yok"

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin, İmralı;da yeni inşa edilen Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun gerek fiziki şartlar, gerekse infaz rejimi bakımından uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 05.12.2009 - 04:53
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın mahkumiyet koşullarına ilişkin bir soru üzerine, Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun uluslararası standartlara uygun olduğunu söyledi.

İmralı Adası'ndaki cezaevine ilave mahkum nakledilmesinden sonra, mevcut şartların yerinde görülüp değerlendirilmesi amacıyla, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nden (AİÖK) bir heyetin Türkiye'ye davet edildiğini kaydeden sözcü, bu ziyaret tarihinin gelecek günlerde kesinleşeceğini bildirdi.

Özügergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda bulunan kanun tasarısının, Öcalan'a yeniden yargılanma hakkı tanıdığına dair iddialarla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2005 senesinde Öcalan başvurusuna ilişkin olarak verdiği karar, hükümetimizce gerekli çözümler üretilerek ve devletimizi en az rahatsız edecek şekilde uygulanmış ve Şubat 2007 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ve Avrupa Konseyi'nin gündeminden düşmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi veya Avrupa Konseyi'nin gündeminde Öcalan;ın yeniden yargılanmasına yönelik bir talep bulunmamaktadır. Böyle bir talebe zemin teşkil edecek herhangi bir AİHM kararı da mevcut değildir."

Sözcü, Adalet Bakanlığı tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311. maddesine ilişkin değişiklikleri de içerecek şekilde hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan tasarının Öcalan ile hiçbir ilişkisi bulunmadığını vurguladı.

Tasarıda yer alan değişikliğin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi;ne yaptıkları başvuruları adil yargılanma konusunda ihlal ile sonuçlanan 200 kadar kişiyi ilgilendirdiğini söyleyen Özügergin, "Esasen zamanında AİHM;den haklarında bu yönde karar çıkan herkese tanınan yeniden yargılanma hakkının CMK MD 311;de yer alan istisnaya dahil olan kişilere de tanınmasından ibarettir" dedi.

Özügergin, Öcalan'ın ise bu değişiklikten yararlanmasının imkanı olmadığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler