'Kara akbaba'ya jandarma sahip çıktı

Eskişehir'de yediği leşten dolayı zehirlendiği belirlenen nesli tükenmekte olan kara akbaba jandarma ekipleri tarafından kurtarılıp tedavisi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Yayınlanma: 09.03.2011 - 08:14
Abone Ol google-news

Eskişehir-Seyitgazi karayolu üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlık'ta görevli işçiler, mezarlığın yakınındaki boş arazide yaralı bir akbaba olduğunu görünce durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen Odunpazarı Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, 30 santimetreyi bulan karla kaplı arazide yürüyerek, kara akbabanın yanına ulaştı. Üzeri battaniyeyle örtülen hayvan, daha sonra jandarma aracıyla tedavisi için Eskişehir Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Şube Müdürü Turan Tosun, kara akbabanın yapılan muayenesinde yediği leşten dolayı zehirlendiğinin belirlendiğini ifade ederek, hayvanın barınakta tedavisine başlanacağını kaydetti. Kara akbabaların dünya çapında nadir bulunan hayvanlar olduğunu ifade eden Tosun, ''Kara akbabalar Türkiye'de Eskişehir ve Ankara'nın Nallıhan ilçesinde yaşamaktadırlar. Yapılan araştırmalara göre bu bölgede yaklaşık 50 kara akbaba yaşıyor. Hayvanı buradaki barınakta tedavi ettikten sonra uçmaya hazır hale gelirse çip takıp takip edeceğiz'' dedi.

Elif Yamaç da zehirli besinlerle ''tilki'' gibi hayvanların yakalanmasının diğer hayvanlar için de tehdit oluşturduğunu belirterek, ''Zehirlenen tilkilerin leşlerini yiyen kara akbabalar da zehirlenip yaşamını yitiriyor'' dedi. Yamaç, Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda üreyebilen yaklaşık 25 çift kara akbaba bulunduğunu belirterek, kara akbabaların yılda bir kez yumurtladığını sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler