Kara kıta bastırıyor

Jeofizik Mühendisleri Odası Çukurova Şube Başkanı Melih Baki, Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Arabistan, Afrika ve Avrasya levhalarının birleştiği, kıtasal bir çarpışma alanı olduğunu vurgulayarak, 'Kara kıta Afrika'nın kuzeye doğru yaptığı baskı inanılmaz boyutta.

Kara kıta bastırıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2011 - 14:10

Bu bir anda büyük bir depreme yol açabilir” dedi. Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlütürk ve Jeoloji Mühendisleri Odası Adana  Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar da fay hatları ve zemin çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini vurguladı.

Jeofizik Mühendisleri Odası  Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası’nın, “Adana Bölgesi Depremlerinin Eş-Zamanlı Takibi” amaçlı ortak projesi olan “Turuncu Ağ Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalarda elde edilen bilgileri gazetemize açıkladı. Doğu Akdeniz Bölgesi’nin Arabistan, Afrika ve Avrasya levhalarının birleştiği, kıtasal bir çarpışma alanı olduğuna dikkat çeken Baki, “Doğu Akdeniz kesimi bu kıtasal çarpışmanın en önemli bölümü. Kara kıta Afrika’nın baskısının devam ettiği günümüzde, zaman zaman Kozan fay hattı başta olmak üzere Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adana’da kendini hissettiren çarpışma hem blokların içinde hem de Arap-Afrika levhalarında deformasyon oluşturmaktadır. Sismik olarak aktif olan bu bölgede son yıllarda yapılan yoğun çalışmalara rağmen pek çok problemin çözüm beklediği bir gerçektir” diye konuştu.

Tatar: yerleşim alanlarına dikkat

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin birlikte düzenlediği, Türkiye’nin depremselliğinin tartışıldığı, “15. Aktif Tektonik Araştırma Grubu Çalıştayı”nda katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Adana  Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ise “Ülkemiz deprem açısından riskli bir coğrafyada yer aldığına göre şu ya da bu şiddette deprem olacaktır. Özellikle yeni yerleşim alanlarının seçimi, zemin araştırmaları, yer altı kaynaklarının araştırılması önemli tedbirlerdir. Hazırlanacak imar planlarında jeoloji-jeoteknik etütlerin yapılması ve bu etütler sonucunda yeni yerleşim alanlarının belirlenmesine yerel yönetimler öncelik vermelidir” dedi.

Fay hatları araştırılmalı

Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlütürk de “Deprem ve diğer doğal felaketlerin ülkemizdeki enerji boru hatları, otoyol, tünel, nükleer santraller gibi büyük mühendislik yapıları üzerindeki olası etkilerinin belirlenmeleri üzerine yapılması gereken araştırmalara önem ve destekler verilmelidir” diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon