Karaciç davası yarına kaldı

Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in, yakalanmasından 15 ay sonra savaş suçları mahkemesindeki yargılanmasına bugün başlandı ancak Karaciç mahkemeyi boykot edince, bugün yapılması gereken duruşma yarına ertelendi.

Karaciç davası yarına kaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.10.2009 - 08:55

Bosna-Hersek'te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in duruşmaları başladı. Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına 64 yaşındaki Karaciç gelmedi. Karaciç, savunmasını hazırlamasının çok uzun zaman gerektirdiği, iddianameyi okumanın dahi iki yıl zaman alabileceği gerekçesiyle ilk duruşmaya çıkmadı.

Belgrad'da tutuklandıktan 13 ay sonra mahkemesi başlayan Karaciç hakkında 11 ayrı savaş suçu davası açılmış bulunuyor. Yargıçlar, ilk duruşmada, en az bir yıl sürmesi beklenen davanın nasıl işleyeceğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bir sonraki duruşma yarın yapılacak.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı Karaciç, halen yakalamayan General Ratko Mladiç ile birlikte, 1992-1995 arasındaki iç savaşta Saraybosna'nın aralıksız kuşatmasında 14 bin insanın ölümü ve Srebreniça kentinde bazıları 20 yaşın altında 8 bin Boşnak erkeğinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor.

Lahey'de mahkeme, halen Ratko Mladiç ile Hırvat savaş suçu sanığı askeri lider Goran Haciç'in yakalanıp yargı önüne çıkarılmasını sağlayamadı.

Bosna katliamının baş sorumlusu olarak gösterilen dönemin Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Lahey'de yargılandığı sırada, Mart 2006'da cezaevindeki hücresinde ölü bulunmuştu.

Şimdi Karadağ'da kalan eski Yugoslavya'nın Savnik kentinde 1945'de doğan Karaciç, 1990'da Bosna-Hersek'deki Sırp Demokratik Partisi'nin kurucu üyesi, 1992'de de Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı olmuştu.

Bosna'nın 6 Nisan 1992'de BM tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmasının ardından Karaciç, 1992-1996 arasında Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde önce üçlü başkanlık konseyi başkanı, ardından tek devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu.
BM mahkemesi, Karaciç'in 1 Temmuz 1991 ile 30 Kasım 1995 arasında Bosna-Hersek'in çeşitli kesimlerinde denetimini genişletmek üzere terör ve etnik temizlik taktikleri kullandığını belirtiyor.


Binlerce kişiyi katletti

Bosnalı Sırp güçleri 1 Nisan 1992'den 30 Kasım 1995'e kadar 44 ay Saraybosna'yı kuşatmış, 11-18 Temmuz 1995'de de Srebrenitsa'da binlerce yetişkin ve genç erkeği katlederek soykırım yapmıştı.

1996'da kamuoyunun gözü önünden uzaklaşan Karaciç'in, 2003'de akrabalarınınkiler dahil mal varlıkları, hesapları dondurulmuştu.

Yıllarca savaş suçlusu olarak aranan Karaciç, "Dragan Dabiç" takma adıyla yaşarken 21 Temmuz 2008'de Belgrad'da bir otobüste yakalanarak, savaş suçları mahkemesinde yargılanmak üzere Lahey'e götürülmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler