"Karar büyük yankı yarattı"

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, PKK gibi yabancı terör gruplarına "danışmanlık" yapılmasını yasaklayan yasayı onaylayan kararı, büyük yankı yarattı. Mahkeme Başkanı Roberts, davayı açan hukuk Profesörü Ralph Fertig ve başkalarının, Kürtler aleyhinde konuşabileceğini ancak PKK üyeleri ile birlikte çalıştıkları zaman terörle mücadele yasasını ihlal etmiş olacaklarını vurguladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.06.2010 - 09:43

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede büyük ilgili uyandıran bir davayı sonuçlandırırken, Dışişleri Bakanlığı'nın terör listesinde bulunan PKK gibi yabancı terör örgütlerine "danışmanlık" yapılmasını yasaklayan terörle mücadele yasasını onayladı.

Mahkeme, 3 oya karşı 6 oy ile aldığı karar büyük yankı buldu. Mahkeme Başkanı John Roberts, davayı açan hukuk Profesörü Ralph Fertig ve başkalarının, Kürtler aleyhinde konuşabileceğinin ancak PKK üyeleri ile birlikte çalıştıkları zaman terörle mücadele yasasını ihlal etmiş olacaklarının altını çizdi.

Ülkenin en yüksek yargı organı olan Yüksek Mahkeme, 1996 yılında yürürlüğe giren ve terörist olarak ilan edilen yabancı bir terör örgütüne, danışma dahil "maddi destek" sağlanmasını yasaklayan "terörle mücadele" yasasını, 3 oya karşı 6 oy ile onayladı.

New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times dahil, ABD basının geniş bir biçimde yansıttığı kararla insan hakları savunucuları, çatışmaların barışçıl yolların çözümlenmesi konusunda olsa da yabancı terör örgütleri veya üyelerine danışmanlık yapması veya tavsiyede bulunmaları halinde hukuku ihlal etmiş sayılacak.

Yüksek Mahkeme Başkanı da, terörle mücadele ihtiyacı, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması kaygısından önemli olduğunu savunurken "Mahkeme, terörist olarak ilan edilen yabancı bir örgüte, maddi destek sağlamak bu örgütün terörist faaliyetlerini güçlendirdiği konusunda Kongre ve başkanı ile mutabık" dedi.

Roberts davaya ilişkin görüşünde Fertif ve başkalarının Kürtler lehinde özgürce konuşabileceğini belirtirken, "Yasayı ancak PKK üyeleriyle birlikte çalıştıkları zaman ihlal ederler" ifadesini kullandı.

Bu arada, bir süre önce Başkan Barack Obama tarafından mahkeme üyeliğine atanan yargıç Sonia Sotomayor'un ise, karşı oy kullanan üç üyeden biri olduğu belirtiliyor. Bu üyeler, ancak insan hakları savunucuların yasa dışı bir terör örgütüne bilerek yardım ettiklerinin kanıtlanması halinde ihlalin olacağını savundular.

Yüksek Mahkeme'nin, karara bağladığı dava, merkezi Los Angeles'te olan İnsani Hukuk Projesi adlı hükümet dışı kuruluşu kurucusu, tanınmış hukukçu Prof. Rapl Fertig ve bazı kuruluşlar tarafından 12 yıl önce terörle mücadele yasasına karşı yapılan başvuru üzerine açılmıştı. Davacılar, söz konusu yasanın özgürlükleri kısıtladığını düşünüyorlar.

 

"Baskı altındaki Kürtlerin haklarını savunmayı sürdüreceğiz"

Ralf Fertig de, Kürt halkına yardımcı olmak istediğini, şiddete karşı olduğunu vurgularken "Bu çok kara bir gündür" dedi. Fertig, "Baskı altındaki Kürtlerin haklarını savunmayı sürdüreceğiz. Bunu da, birlikte çalıştığımız insanların bazılarının PKK üyesi olabileceği korkusuyla yapacağız" şeklinde konuştu.

Bu arada, New York Times gazetesi kararın, mahkemenin 11 Eylül saldırılarından bu yana terörizm bağlamında ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkı konusunda verdiği ilk karar olduğuna dikkat çekerken, Los Angeles Times, mahkeme kararını "alkışlayanlar" arasında ABD'nin en büyük Yahudi örgütlerinden ADL'nin bulunduğuna işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler