"Karar, sessiz diplomasi"
İHH'nin Mavi Marmara'yı 2. Gazze filosundan çektiğini açıklamasının dış basında yankıları sürüyor. Time dergisi kararı, "olup bitenler aslında sessiz diplomasi: İsrail (ve kesinlikle Washington) Ankara'yı ikna etti, Ankara da, İHH'yi ikna etti" şeklinde değerlendirdi.
Analizde geçen yıl İsrail tarafından Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve "iki müttefik arasındaki ilişkileri tamamen bozmakla tehdit eden başarısız baskın"dan sonra iki ülkenin hala ortak zemin bulamadığı yorumu yapıldı. "Bu durum şimdi değişebilir" denilen analizde farklı değerlendirmeler yer aldı.
"Resmi versiyona pek kimse inanmadı"
"Hiç kimsenin gerçekten pek inanmadığı resmi versiyona göre, gemi, filonun 'bayrak gemisi' görevini yürütmek yerine onarım için iskelede kalacak. Öyle görünüyor ki olup bitenler aslında sessiz diplomasi: İsrail (ve kesinlikle Washington) Ankara'yı ikna etti, Ankara da, Cuma günü sessizce projeden çekilen, İHH olarak bilenen İslami yardım örgütü, İnsani Yardım Vakfını ikna etti."
Karl Vick, analizinde sadece bir ay önce İHH'nin, yeni filonun gerçekleşmesi gerektiğini söylemek için basın toplantılarını düzenlediğine işaret ederek son dönemde tek değişen şeyin, Mısır'ın Refah kapısını yeniden açması sonucunda Gazze'ye erişiminin olmadığını vurguladı.
"Sıfır sorun politikası fena halde test edildi"
Bu çerçevede Arap Baharının bölgedeki siyaseti alt üst ettiği belirtilen analizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" olayı da anımsatıldı.
"Erdoğan, Türkiye içinde ve dışında çok popüler olmayı sürdürüyor ancak Libya hükümetinin 'sıfır sorun' politikasını fena halde test etti. İki ülke arasında iyi ilişkiler vardı, 25 bin Türk de Libya'da çalışıyordu. Ancak, daha evvel Mübarek'i iktidarı bırakmaya çağırmış olan Erdoğan, sonunda Kaddafi'yi de ayrılmaya çağırmak zorunda kaldı" denildi.
Ancak "Suriye, daha hassas bir durum oluşturuyor" da diyen Vick, Erdoğan ve eşinin Esad ailesi ile birlikte tatil yapmış olmasının belki "Erdoğan'ın neden Suriye Cumhurbaşkanından iktidardan inmesini istemek yerine reform çağrılarını sürdürdüğünü izah etmeye katkıda bulunabileceği" öne sürüldü.
"Washington, İHH'den filodan çekilmesi talebinin bir nedenidir"
Bunun yanı sıra mülteci meselesinin de bulunduğu, binlerce Suriyeli mültecinin Türkiye'ye kaçtığı belirtilirken, İsrail'in de Suriye ile bir sınırını paylaştığı, Suriye'nin de Hizbullah ve Hamas'ın "sponsoru" olduğu için bu ülkede olup bitenlerin İsrail'i çok ilgilendirdiği vurgulandı. Analizde şu ifadelerle nokta konuldu:
"Washington, şeylerin her üç cephede yatışmasını da istiyor. Bu da, kesinlikle ki, Erdoğan'ın dışişleri bakanının bu ayın başlarında İHH'den yeni filodan çekilmesini istemesinin bir nedenidir. Şeyler, artık bir yıl öncesi kadar basit görünmüyor."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...