Karayollarından korkutan karar!
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün görevlerini düzenleyen ve TBMM'de kabul edilen tasarıya göre, artık yarım kalmış metroları belediyeler değil, Ulaştırma Bakanlığı bitirecek. Kamyon kasasında insan taşıyanlara ağır cezalar gelirken, duble yolda hız sınırı da 90'dan 110'a çıkarıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yıllardır bitiremediği Ankara Metrosu'na Ulaştırma Bakanlığı el koyuyor.
Gerekli yasal düzenlemenin eklendiği Karayolları Genel Müdürlüğü'nün teşkilat ve görevleri hakkında kanun tasarısı dün Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. Böylece büyükşehir belediyelerinin yarım kalan şehiriçi raylı sistemleri ve metrolarını Ulaştırma Bakanlığı'nın tamamlaması mümkün olabilecek. Bakanlık, geçen yıl, yıllardır tamamlanamayan metrolara el atma kararı almıştı. Ancak bunun için yasal düzenleme gerektiği ortaya çıkmıştı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir süre önce konuyla ilgili sorulara karşılık, projeleri bitiremeyen büyükşehir belediyelerinden inşaatların devralınacağını belirterek, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından “Tasfiye işlemi sonrası Ankara metrosunu devralacağız” demişti. Bakan Yıldırım, metroyla ilgili olarak, “Bizim hesaplarımıza göre 1.5 milyar dolara yakın kalan kısmı. Bugüne kadar yapılan işlerin parasal hacmi 700-800 milyon civarında" bilgisini vermişti.
Önceki gün geç saatlerde görüşülen Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'na eklenen son dakika önergeleriyle farklı yasal düzenlemelerde çok sayıda değişiklik yapıldı. Kabul edilen maddelere göre, duble yollarda hız sınırı 90 km'den 110 km'ye çıkartıldı. Hız sınırı, çift yönlü karayollarında 90 km, otoyollarda ise 120 km olarak uygulanmaya devam edecek. Ayrıca trafik cezalarına ilişkin tutanaklar elektronik ortamda da üretilip, düzenlenebilecek. Bunun uygulanmasına ilişkin esasları İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ortaklaşa belirleyecek.
Yasayla ayrıca yolcu ve yük taşımacılığı ile ilgili cezalar da yeniden düzenlendi. Buna göre, taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara, kamyon kasasında yolcu taşıyanlara yolcu başına 60 lira ceza kesilecek. Ayrıca ceza kesilen araçtaki yolcular en yakın yerleşim biriminde indirilecek. Araç sahibi de, yolcuların bununla ilgili sorumluluk ve giderlerini üstlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!