Kars'a Afgan mülteci akını

Kars Valisi Eyüp Tepe, kentte bir ay içerisinde 250'nin üzerinde Afganistanlının geldiğini belirterek, ''Kars halkı belki de ilk kez böylesine bir Afgan mültecilerin göçü ile karşılaşıyor'' dedi.

Yayınlanma: 29.08.2012 - 17:46
Abone Ol google-news

Tepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte, ilk etapta 7 aileyle başlayan Afgan göçünün daha sonra 48 kişiyi bulduğunu söyledi.

Kızılay Kars Şube Başkanlığı'nın imkanlarıyla 48 kişinin barındırıldığını kaydeden Tepe, ''Daha sonra bu sayı her geçen gün artmaya başladı ve yaklaşık bir ay içerisinde 250'yi aştı. Kızılay'da kalanlar dışındaki diğer mültecileri ise spor salonunda misafir ediyoruz'' diye konuştu.

Soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Tepe, ''Ancak insani şartlarda yardımda bulunacağız ama tabii ki kendilerine lüks imkanlar da sunamayacağız. Çünkü onlar bizim geçici de olsa misafirlerimizdir. Onlar için elimizden geleni yapacağız'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle yasa dışı göç alan bir ülke olduğunu dile getiren Tepe, şunları kaydetti:
''Son bir ay içerisinde Kars'a 250'nin üzerinde Afgan mülteci geldi. Kars halkı belki de ilk kez böylesine bir Afgan mültecilerin göçü ile karşılaşıyor. Ama Edirne, Aydın, Kuşadası, Söke ve İzmir gibi il ve ilçelerde yasa dışı göçlerle sık sık karşı karşıya kalınıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş batı ülkeleri arasında köprü vazifesi gören Türkiye, kendisinden kaynaklanamayan bu sorunları da kucağında buluyor. Bugün Kuzey Irak'ta, Suriye'de ve Afganistan'daki iç savaş ve sıkıntılar göçmen sorunuyla bizi buluyor. Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde yaşanan yokluk ve fakirliklerin bir şekilde faturasını Türkiye olarak ödemek zorunda kalıyoruz. Bu ciddi anlamda Türkiye'nin önemli bir sorunudur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler