Karzai, eleştirilere rağmen favori

Afganistan'da perşembe günü yapılacak devlet başkanı seçiminde 41 aday yarışcak. 2 bayan adayın da yer alacağı yarışta Devlet Başkanı Hamid Karzai favori gösteriliyor. İşte bazı adaylara ilişkin bilgiler...

Karzai, eleştirilere rağmen favori
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2009 - 09:57

Afganistan 41 adayın arasından devlet başkanını seçmeye hazırlanıyor. İşte o adaylardan bazıları;

Afganistan'da bir zamanların sevilen ismi Devlet Başkanı Hamid Karzai, eleştirilere rağmen bu seçimde de favori aday.

Uzmanlar, Taliban militanlarının saldırı tehdidi nedeniyle artan gerilim ortamında yapılacak seçimde, 2001'de uluslararası toplum tarafından iktidara getirilen ve 2004'te Devlet Başkanı seçilen Karzai'yi favori gösterirken, yine de eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah'ın dinamik geçen bir seçim kampanyasıyla Karzai'yi ikinci tura zorlayabileceği görüşünü savunuyor.

Bir zamanlar Karzai'nin bakanı olan Abdullah, düzenlediği mitingde halka seslenirken, "Katilleri, afyon kaçakçılarını hapisten çıkaran bir başkana mı oy vermek istiyorsunuz? Ben halk için çok çalışacağım. Karzai, elindeki altın fırsatı bir felakete döndürdü. Ona bir 5 yıl daha vermek için hiçbir neden yok" diyor.

Abdullah Abdullah, Karzai'nin aşiret liderleriyle ittifak yapmasını da eleştiren siyasi rakiplerin başında yer alıyor.

Karzai'nin bu stratejisini eleştirenler arasında eski Maliye Bakanı Eşref Gani ile eski Planlama Bakanı Ramazan Başardost da bulunuyor.

Bir Amerikan Enstitüsü tarafından yapılan kamuoyu araştırması ise, ülke tarihinin ikinci seçiminde Karzai'nin ilk turda oyların yüzde 44'üyle başkan olacağını, Abdullah'ın yüzde 26, Başardost'un yüzde 10, Gani'nin ise yüzde 6'da kalacağı belirtiliyor.

 

Hamid Karzai

Popalzai aşiretinden bir Peştu olan geçici Afgan yönetiminin Başbakanı Hamid Karzai, 24 Aralık 1957'de Kandahar'da doğdu. 1982'de Sovyet askerleriyle mücadele saflarına katılan Karzai, Ulusal Afgan Kurtuluş Cephesi'nin harekat sorumlusu oldu. 1992'ye kadar Peşaver'de sürgün hayatı yaşayan Karzai, Necibullah yönetiminin devrilmesinden sonra Kabil'e döndü ve Dışişleri Bakan Yardımcısı oldu. Karzai, Taliban 1996'da iktidarı aldığında, çoğu Peştu aşiretinden gelme Taliban milisleriyle işbirliğine hazır gözüktü. Ancak babası Abdulehad Karzai'nin 1999'da öldürülmesinden sonra, bu cinayetten Taliban'ı sorumlu tutan Karzai'nin Taliban'a yaklaşımı değişti. Krala yakınlığıyla bilinen Karzai, Bonn'da belirlenen geçici Afganistan yönetiminin başbakanı oldu ve 2004'teki seçimde galibiyet kazanarak Devlet Başkanı seçildi.

 

Abdullah Abdullah

Geçici Afgan hükümetinde Dışişleri Bakanı olan Abdullah Abdullah, 1960 yılında Penşir Vadisi'nde doğdu. Devrik Rabbani hükümetinin de Dışişleri Bakanı ve sözcüsü olan Abdullah, Kuzey İttifakı'nın en çok tanınan yüzleri arasında yer alıyor. Tacik ve Peştu ana babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Abdullah, 1983 yılında Kabil Üniversitesi'nden göz doktoru olarak mezun oldu ve Pakistan'ın sınır kenti Peşaver'deki Afgan mültecilerin bulunduğu kamptaki hastanede çalışmaya başladı.

Daha sonra Kabil'in kuzeyindeki Penşir Vadisi'ne dönerek Şah Mesud kuvvetlerine katılan Abdullah, bu kuvvetlerin sağlık bölümünün başına getirildi, ayrıca siyasi başdanışman oldu. Abdullah, BM tarafından resmen tanınan Rabbani hükümetinin 3 yıl BM temsilciliğini de üstlendi. Abdullah Abdullah, Karzai hükümetinde de dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

 

Eşref Gani

Eski Maliye Bakanı Eşref Gani, seçimin favorileri arasında yer almıyor. Ama uluslararası camiada saygı gören bir ekonomist olan Gani, ülkesini yoksulluğun ve aşiret liderlerinin pençesinden çekip almayı taahhüt ediyor.

Amerikan vatandaşı olan 60 yaşındaki bu akademisyen, yeni bir başlangıç vaat ettiği Afganlara ülkeyi 20 yılda ekonomik anlamda düze çıkarmayı da taahhüt ediyor.

Ne eski bir savaşçı, ne de siyasetçi olan Gani, Dünya Bankası'nda çalışmış ve Columbia Üniversitesi'nden doktora almış. 2002-2004 arasında Karzai'nin Maliye Bakanlığını yapmıştı.

Ülkesine yağan milyarlarca dolarlık yardımın yüzde 70'inin yeteneksizlik ve yolsuzluk yüzünden gasp edildiğini söyleyen Gani, Karzai'yi "ülkenin sorunlarını çok az anlamakla" suçluyor.

Gani, Karzai gibi bir Peştun.

 

Ramazan Başardost

48 yaşındaki Başardost da Gani gibi Karzai'nin eski bakanlarından. Kampanyasında yolsuzluk ve aşiret liderlerine yönelik ateşli konuşmalarıyla dikkatleri çeken Başardost, memur aileden geliyor. Hukuk doktorasını Fransa'da yapan Başardost, bu üldeke 19 yıl geçirmiş.

Bir Hazara olan Başardost, 2004'te Planlama Bakanlığını yaptığı Karzai ile yollarını ayırdı. Daha sonra milletvekili seçildi. Benzin masraflarını azaltmak için parlamento binasının yakınlarına çadır kuran Başardost, parlamentodaki ateşli söylevleriyle de tanınıyor. Uzmanlar, "İnsanlar onu seviyor, ancak pek ciddiye almıyor" görüşünde.

Tek başına yaşayan Başardost, bekarlığını, "Bir Başardost evlenmez, çünkü kadınlar lokantaya gitmek, kıyafet almak ister. Ama vatandaşlarım açlıktan ölürken, tepelerinde bir dam yokken, ben bunları yapamam" diyerek özetliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler