Kaybedecek zaman yok
Greenpeace, Bonn'daki iklim konferansı öncesi liderlere çağrı yaptı.
Tüm dünyada yıkıcı fırtınalar, kasırgalar, seller ve kıtlıklarla geçen bir yılın sonunda, dünya liderleri dün Almanya’nın Bonn kentinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 23. Taraflar Toplantısı’nda (COP23) bir araya geldi. “Kaybedecek zamanımız yok” diyen Greenpeace, hükümetlere, kritik eşik geçilmeden iklim değişikliğine karşı harekete geçmeleri çağrısında bulunuyor. Bir ada devleti olan Fiji başkanlığında toplanan 197 ülkenin temsilcileri, 2 hafta boyunca, Paris Anlaşması’nın uygulanmasına dair adımları tartışacaklar. 23’üncüsü düzenlenen iklim müzakerelerine ilk defa bir ada devleti başkanlık yapıyor.
Cesur adımlar...
Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Jennifer Morgan, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Kaybedecek zamanımız yok” dedi. Morgan şunları söyledi; “İklimimiz değişiyor, Suva’dan Washington’a insanlar, toplumlar giderek artan bir tehdit ile karşı karşıyalar. Hızla ve cesurca harekete geçersek herkesi güvenli kılma ve herkes için adalet yaratmaya hâlâ zamanımız var. Bu sene COP’ta, liderler Paris’te verdikleri sözleri tutma yönünde tatmin edici adımlar atmaya başlamalı ve iklim hareketini hızlandırma yolunda yükümlülük üstlenmeliler.”
Türkiye’ye çağrı
Türkiye de Paris İklim Anlaşması’nı imzalamasına karşın halen anlaşmayı onaylamadı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyalar Sorumlusu Özgür Gürbüz, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele konusunda yol haritasının belirsizliğini halen koruduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Paris Anlaşması’nı imzalayarak doğru bir adım atan Türkiye’nin, aradan geçen iki yıla rağmen anlaşmaya taraf olmayarak iklim değişikliğini durdurma konusunda hiçbir şey yapmamayı tercih etmesi oldukça üzücü. Paris Anlaşması’na taraf olan 197 ülkeden 169’u anlaşmaya taraf oldu. Türkiye anlaşmaya taraf olmayan 28 ülkeden biri. Ülkemiz daha fazla gecikmeden Paris Anlaşması’na taraf olmalı ve kabul edilebilir bir hedefle binlerce canlının yaşamını tehdit eden iklim krizinden çıkmak için çabalayan uluslararası koalisyonun bir parçası haline gelmeli. Sıcak hava dalgaları, seller, ani ve beklenmedik hava olaylarını durdurmanın tek yolu atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltmaktan geçiyor. Bunun tek yolu da kömür, petrol ve doğalgazdan vazgeçerek yenilenebilir enerjiye geçmek. Türkiye bu konuda çok şanslı çünkü ciddi bir enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji tasarrufu potansiyeline sahip. İklimi değiştiren ve büyük bir bölümünü ithal ettiğimiz fosil yakıtlardan vazgeçip yenilenebilir enerjiye geçmek Türkiye’nin ekonomisi için de bir kazanç olacak.”
Minikler: Dünyayı kurtarın
Yaklaşık 200 ülkenin temsilcisinin katıldığı Bonn’daki iklim konferansının açılış oturumundan önce çocuklar, iklim yürüyüşü yaparak “Dünyayı Kurtarın’ mesajı verdiler. İklim konferansına ilk kez bir ada devleti ev sahipliği yapıyor. Ülkesinin sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu Fiji Başbakanı, bu sorununu başkanlığını yapacağı iklim konferansında dünyaya aktarma fırsatı da yakalayacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması