'Kayıtdışıyla mücadele etmek gerek'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hayvancılık sektöründe kayıtdışılığın önlenmesi, girdi maliyetlerinin azaltılması, hayvan varlığının artırılması, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın daha etkin denetimler yapması gerektiğini söyledi.

'Kayıtdışıyla mücadele etmek gerek'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.01.2010 - 11:20

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de hayvancılık sektöründe kayıtdışılığın önlenememesi, girdi maliyetlerinin azaltılamaması ve hayvan varlığının artırılmaması halinde Adana'da yaşanan "yaşanan at ve eşek kesimi olayının" son olmayacağı konusunda uyardı. Tarım Bakanlığı'nın daha etkin denetimler yapması gerektiğini söyleyen İbrahim Yetkin, hayvancılık politikalarında yıllardır yapılan hataların ve spekülatif kazanç beklentilerinin sonucunda yükselen et fiyatlarının, satın alma gücü düşük vatandaşı "içeriğinde ne olduğunu düşünmeden daha ucuza satılan ete yönelttiğine dikkat çekti.

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Adana'da yaşanan "tek tırnaklı kesiminin" Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yaşandığını ileri sürdü. "Bu ve buna benzer olayları, geçen süreçte de toplum olarak hep birlikte gördük ve yaşadık" diyen Yetkin, artık benzeri olayların yaşanmaması için sektörün sorunlarının üzerine büyük bir ciddiyetle gidilmesi gerektiğini vurguladı. Adana'da yaşanan at ve eşek kesimlerinin tekrar etmemesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerin sayısını ve etkinliğini artırması gerektiğini belirten Yetkin, sektördeki kayıtdışı sorununun da acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin bugün kayıtlı et üretiminin 577 bin ton olduğunu aktaran Yetkin, "Ancak tüketimimiz 1 milyon 200 bin tondur. Yani başka bir ifadeyle, kayıtdışı et üretimimiz daha fazladır. Burada asıl önemli sorun, kırmızı et fiyatlarında son günlerde görülen büyük artışlar nedeniyle, ucuz olan et ve et ürünlerine talep her geçen gün artıyor. Hayvancılık politikalarında yıllardan bu yana yapılan yanlışlar ile konjonktürel nedenlerle spekülatif kazanç beklentilerinin artması, et fiyatlarını yükseltirken, geçim derdine düşen vatandaş da ucuz et ve et ürünlerine yöneliyor. 10 TL'ye sucuk almak yerine, 2 TL'ye alıyor. İçeriğinde ne olduğunu düşünmüyor" dedi.
 

Koyun varlığındaki azalmanın Türkiye'ye maliyeti 3 milyar dolar

Yetkin, Adana'da yaşanan, zaman zaman Türkiye'nin diğer noktalarında da benzerlerine şahit olunan "at ve eşek kesimi, kaçak ve kayıtdışı et ve ürünleri üretimi" olayının arkasında yatan diğer bir sorunun ise Türkiye'nin azalan hayvan varlığı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin hayvan varlığının çok hızlı bir şekilde azaldığını belirten İbrahim Yetkin, "Örneğin 1983-2005 yılları arasında 42 milyon olan koyun varlığımız bugün 25 bin 400 başa gerilemiştir. Koyun varlığındaki azalmanın Türkiye ekonomisine maliyeti ise 3 milyar dolar oldu" dedi.
 

Hayvancılıkta girdi maliyetleri düşürülmeli

Diğer önemli bir sorunun ise hayvancılıktaki girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu söyleyen İbrahim Yetkin, "Hayvancılıktaki maliyetlerin artmasından dolayı, üretici üretimden uzaklaşıyor. Tüketicimiz ise ucuz ete yöneliyor. Bu maliyetler muhakkak düşürülmeli. Bugün hayvancılıktaki en temel maliyet göstergesi yemdir. Yemin maliyetler içindeki payı yüzde 70 düzeyine ulaşıyor. 2009 yılında yem fiyatlarında yüzde 50-60 oranında artış oldu. Bu sorunları, gideremediğimiz takdirde, Türkiye'de Adana'da yaşanan olayları sıkça yaşamamız doğaldır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler