‘Kaynaklar eşit değil’

Seçimi gözlemleyecek olan AKPM heyeti başkanı Pi, ‘Bağışlar için 9 bin liralık sınır var ama siyasi partilere kısıtlama yok. Partilerin adaylara desteği sınırsız olmamalıydı’ dedi.

Yayınlanma: 08.08.2014 - 19:27
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’yi gözlemek üzere gelen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Heyeti Başkanı Meritxell Mateu Pi, kişisel bağışlara sınırlama getirilmesinin doğru olduğunu ancak siyasi partilerin adaylara verdiği desteğe sınırlama getirilmemesini eleştirdi ve “Partilerin yardımının bir sınırı yok” dedi.

Türkiye’de seçimleri izleyecek olan AGİT-AKPM ve AGİTPA heyetleri dün koordinasyon için son toplantısını yaptı ve Türkiye’nin dört bir yanına seçimleri gözlemlemek üzere yola çıktı. Son toplantının ardından Cumhuriyet’e konuşan heyet Başkanı Pi, seçimin Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtirken seçimler öncesi gördüğü eksiklikleri şöyle anlattı:

“Sanırım Başbakanınız cumhurbaşkanı olacak. Ancak bu seçimlerden önce medyaya ulaşım konusunda Erdoğan ile diğer adaylar arasında orantısızlık mevcut. İnsanlar, seçim kabinlerinde özgür olacaklar. Fakat bilgiye ulaşmak da oldukça önemli. Ki bu bizim için çok açık değildi. Mesela, kampanyaların finansmanı ve aynı zamanda oyların nasıl sayıldığı...”

‘Avrupa’da sınırlı’

Pi, seçimin adil olup olmayacağını görmek için seçim gününü de görmek zorunda olduklarını belirterek şunları dile getirdi:

“Adayların kaynakları eşit değil, çok farklılar. Şu an gözlemlediğimiz şey bu. Bir diğer gördüğümüz konu da siyasi partilerin kampanya finansmanlarıyla ilgili sınırlarının çizilmemiş olması. Bağışlar için 9 binlik üst bir limit var ama siyasi partilere kısıtlama yok. Bağışlar takip ediliyor ancak siyasi partilerin yaptıkları bağışlar takip edilemiyor. Bu konuda bir sorun var. Erdoğan’ın bağışları ilan etmemesi problem değil, asıl problem kampanyanın genel miktarı. Partilerin katkılarına bir sınır olmalı. Genelde Avrupa’daki ülkelerde bir siyasi partinin kampanya için yapacağı harcama konusunda da limit olur. Türkiye’de yok. Sınır olmayınca da bu harcamaları nasıl kontrol edebilirsiniz ki? Çünkü en zengin parti AKP.”

AKPM heyetinin, 5 siyasi partinin oy dağılımına göre belirlendiğini ve Türkiye’nin davetiyle geldiklerini belirten Pi, “Yasa Başbakan olan adayın kullanabileceği olanaklar hakkında daha net olmalı. Başbakan olarak kampanya yapabilir diyor. Fransa’da da böyle, İspanya’da da böyle istifa etmenize gerek yok. Ama daha açık ve şeffaf olmak için bunları yasayla düzenlemeniz lazım” dedi.

TRT gelmedi

Pi, YSK ve RTÜK ile görüştüklerini, TRT ile görüşme taleplerinin ise karşılanmadığını anımsatarak hem TRT’yi eleştirdi, hem de Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını vurguladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler