Kaynar'a adalet işlemiyor
Sivas katliamının firari sanığı hakkındaki ceza 2006'da kesinleşti ancak yakalanması için karar 2010'da çıktı.
Polonya’da yakalandıktan sonra serbest bırakılan Sivas katliamı davasının firari sanığı Vahit Kaynar’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 2006’da onanmasına karşın cezasının infazı amacıyla yakalama kararının 2010 yılında çıkarıldığı ortaya çıktı.
Firari sanıklarının askere gitmesi, ehliyet alması, evlenmesi gibi birçok skandalın yaşandığı Sivas katliamı davasında adaletin kaplumbağa hızında ilerlediğine ilişkin yeni bir örnek ortaya çıktı. Buna göre, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Polonya’da yakalanan Vahit Kaynar’ın iadesini talep eden Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne bir yazı ile yanıt verdi. Yazıda şöyle denildi:
“Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek suçundan dolayı Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 16/06/2000 tarih ve 1999/5 esas, 2000/87 karar sayılı ilamı ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 23/06/2005 tarihli ek kararı ile mahkûm olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazı amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 18/02/2010 tarihli ve 2010/1-825 sayılı yakalama müzekkeresi uyarınca aranan...”
Kaynar’a verilen mahkemenin 23 Haziran 2005 tarihli ek kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2006’da onamış ve karar kesinleşmişti. Ancak Adalet Bakanlığı’nın yazısı; Kaynar’ın cezasının 2006’da kesinleşmesine rağmen hakkındaki yakalama kararının 2010 yılında çıktığını ortaya koydu. Yani Vahit Kaynar, cezası kesinleştiği 2006’dan 2010 yılına kadar 4 yıl boyunca elini kolunu sallayarak dolaşmış.
Vahit Kaynar Polonya’da yokmuş
Yazıda ayrıca, 3 Ekim 2011 tarihli talepnamesiyle Kaynar’ın Polonya’dan Türkiye’ye iadesinin talep edilmesi üzerine iade evrakının, 13 Ekim 2011 tarihli Adalet Bakanlığı yazısıyla İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları’na iletildiği belirtilerek şu bilgiler verildi:
“Adı geçenin ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 16. maddesi uyarınca tutuklanması ve ülkemize iadesinin talep edilmesi istenmişti. Bu kez, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan 29 Şubat 2012 tarihli yazıda, Polonya Başsavcılığı’ndan alınan 16 Şubat 2012 tarihli yazıya atfen, adı geçenin Polonya’da bulunmaması nedeniyle iade işleminin gerçekleştirilmeyeceği bildirilmektedir.”
Bu yazı ile de Adalet Bakanlığı’nın; 25 Eylül 2011’de Polonya’da yakalanan ve yaklaşık bir ay sonra serbest bırakılan Vahit Kaynar’ın Polonya’da olmadığından 5 ay sonra haberi olduğu öğrenildi.
Şu an Almanya’da
Vahit Kaynar 25 Eylül’de Polonya’da yakalandığında, uluslararası sözleşmelere göre 40 gün içinde iade işlemlerinin yapılması gerekiyordu. Ancak Adalet Bakanlığı, Kaynar’ın iadesiyle ilgili evrakı 20. günde Dışişleri’ne bildirmiş, evrak ise Polonya’ya 33. günde ulaşmıştı. Adalet Bakanlığı da 12 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Polonya, Vahit Kaynar’ın tutukluluk durumuyla ilgili bize bilgi vermedi” diyerek kendini savunmuştu. Kefaletle serbest bırakılan Vahit Kaynar ise Polonya’dan yıllarca oturduğu Almanya’ya geçmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama