Kazanan tacirler
Resmi raporlar, ölümle biten "umuda yolculuğun" kazananının insan tacirleri olduğunu ortaya koydu.
Resmi hesaplamalara göre, insan tacirlerinin yıllık kazancı 130 milyon dolar. Türkiye son 5 yılda göçmenlerin barınma, iaşe ve geri gönderilme gibi masrafları için 28 milyon lira harcadı.
Kaçak göçmenler ağırlıklı olarak Filistin, Afganistan, Eritre ve Pakistan uyruklu, Türkiye’ye de genellikle İran, Irak ve Suriye üzerinden yasadışı giriş yapıyorlar.
Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, göçmen kaçakçılığını mercek altına aldı. KOM’un raporuna göre, Türkiye coğrafi konumu nedeniyle göçmen kaçakçılığı faliyetlerinin çoğunlukla “transit” aynı zamanda da “hedef” ülkesi konumunda.
Geçen yıl yakalanan göçmenlerin uyruklarına bakıldığında ise Eritre uyrukluların sayısında yüzde 969’luk artış dikkat çekerken Myanmar uyruklu göçmenlerin sayısı yüzde 116, Suriye uyrukluların sayısı ise yüzde 80 arttı. Raporda “Söz konusu göçmenlerin geldikleri ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle göçmenlerin Avrupa ülkelerine gitmeye çalıştıkları ve bu nedenle ülkemizi transit olarak kullandıkları görülmektedir” denildi.
Umut yolunda yitiyorlar
Menderes’e bağlı Ahmetbeyli beldesinde mülteci taşıyan teknenin sabaha karşı batması sonucu 61 kişinin yaşamını yitirmesi, dikkatleri yine kaçış yolu olarak kullanılan Ege sahillerine çevirdi. İncelemelerini derinleştiren Emniyet yetkilileri, can veren mültecilerin uzun bir süre İzmir’de konuşlandıklarını belirlemişti. Kaçmak için uygun zamanı Basmane semtindeki otellerde bekleyen mültecilerin, kaçış için anlaştıkları kişilere 3 ile 5 bin dolar arasında para ödedikleri ortaya çıktı. Paraları peşin olarak alan tekne kaptanının ve aracıların, tekneyi bilinçli olarak batırmış olabilecekleri üzerinde de duruluyor. Bu fikrin oluşmasına da, 15 metrelik, 40 kişi kapasiteli tekneye, 104 kişinin binmiş olması gösteriliyor. Çünkü kaptanın, 15 metrelik teknenin bu oranda bir yükü taşıyamayacağını bilmemesi olanaksız. Açıkta batmanın, tekne kaptanı ve yardımcısının da can güvenliğini tehlikeye sokacağı gerçeğinden hareket eden yetkililer, soruşturmayı bu yönden de inceliyorlar. Tekne kaptanı M.M. ile yardımcısı B.Y’nin Emniyet’teki sorgusu sürüyor. Ayrıca 3 kişi daha gözaltına alındı.
22 yılda 386 can kaybı
Öte yandan 1990 yılından bu yana Ege sahillerinde, kaçak göçmenlerin karıştığı kazalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 386 oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev