KCK davasında tutukluluk kararı

Terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK davasında tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

KCK davasında tutukluluk kararı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.05.2011 - 10:08

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, mahkemenin; ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle sanıkların kısım kısım getirilmesi'' kararı üzerine tutuklu sanıklardan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Seviktek, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık avukatlarının hiçbir mazeret bildirmeden duruşmaya katılmadıklarını belirtti.

Tutuklu sanıkların bir kısmının bulunduğu Diyarbakır D ve E Tipi cezaevlerine yazı yazıldığını, avukatların duruşmaya katılmadığını, bu nedenle başka avukat isteyip istemediklerinin sorulduğunu kaydeden Mahkeme Başkanı Yılmaz, Diyarbakır D ve E Tipi cezaevlerinde kalan tutuklu sanıkların cezaevi yönetimine verdiği dilekçede, ''kendilerini temsil eden avukatların bulunduğunu, yargılamaya onlarla devam etmek istediklerini'' bildirdiklerini anlattı.
 

''Mahkemeyi protesto ediyoruz''

Duruşmaya katılan 6 tutuklu sanık adına söz alan Nizamettin Onar, şimdiye kadar bütün taleplerinin mahkemece reddedildiğini belirterek, ''Bu aşamada duruşmaya katılmanın bir anlamı kalmamıştır. Şuanda 10 arkadaşımız cezaevinde Kürt halkı üzerindeki baskıları protesto etmek amacıyla açlık grevi başlatmışlardır. Bizler anadilde savunma talebimiz kabul edilene kadar mahkemeyi protesto ediyor, artık duruşmalara katılmak istemiyoruz'' dedi.

Mahkeme "resen" avukat istedi

Sanık Onar'ın savunmasının ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutuklu 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıkların 'yargılamaya mevcut avukatlarıyla devam etmek istediklerini' bildirdiğini bunun ''avukat istedikleri'' anlamına geldiğini, bu nedenle Diyarbakır Baro Başkanlığı'na resen avukat atamasının yapılması için yazı yazılmasını kararlaştırırken, ayrıca geçen yıl Yunanistan'da yakalanan sanık Mustafa Sarıkaya'nın iadesinin beklenilmesine de karar verdi.

Bugünkü duruşmaya katılan 6 tutuklu sanığın, bir sonraki oturumda hazır edilmesi için cezaevi idaresine yazı yazılmasına da karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
 

İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nin sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında bulunuyor.

Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler