Kebapçılar diyetisyen kadar bilgili olacak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, getirilen yeni standartla birlikte dönerci, pideci ve kebapçıların artık diyetisyenler kadar bilgili olacaklarını, araç, gereç ve ekipmanlarını çok iyi tanıyacaklarını belirtti.

Kebapçılar diyetisyen kadar bilgili olacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2011 - 10:06

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce yapılan Manikürcü ve Pedikürcü standartlarına ek olarak ''Dönerci, Kebapçı ve Pideci'' standartlarının da resmi gazetede yayımlandığını hatırlattı. Standarda göre, dönerci, pideci ve kebapçılar kullandıkları baharatları, araç, gereç ve ekipmanları çok iyi tanıyarak, bir diyetisyen gibi bilgili olmanın yanı sıra tutum ve davranışları ile örnek olacaklarını ifade eden Palandöken, meslek standartlarının iş yaşamında istihdam edilecek kişilerin sahip olması gereken bilgiyi ortaya koyduğunu belirtti.

Bu dokümanların özellikleri ile iş yaşamı ve eğitim yaşamı arasında önemli bir köprü işlevi göreceğini kaydeden Palandöken, ''Bu hazırlanan standartlar doğrultusunda gerekli ustalık belgesine sahip olmak için öncelikle Dönerci, Pideci ve Kebapçılarımız kullandıkları araç, gereç ve ekipmanlarını iyi tanımaları gerekmektedir'' görüşünü bildirdi.

''Bilgi ve beceri şart''

Kullanılacak araç, gereç ve ekipmanın yanında gerekli bilgi ve beceriye de sahip olunması gerektiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

''Öncelikle iyi bir usta, kullandığı araç, gereç ve ekipman bilgisinin yanı sıra baharat ve et çeşitleri ile özelliklerini bilecek. Diyet bilgisi, depolama teknikleri bilgisi olacak. Ekip içinde çalışma yeteneği, el becerisi, farklı koku ve tatları ayırt edebilme yeteneği ölçülecek. Gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, Hamur hazırlama bilgisi, Hijyen bilgisi, iletişim yeteneği, ilk yardım bilgisi, İSG bilgisi, İş yeri çalışma izlekleri bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, maliyet bileşenleri bilgisi, Mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, mesleki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgi, mesleki terim bilgisi, öğrenme, öğretme ve kendini geliştirme yeteneği, pişirme teknikleri bilgisi, problem çözme yeteneği, standart ürün hazırlama bilgisi, sunum ve temel servis kuralları bilgisi, temel çalışma mevzuatı bilgisi, ürün bilgisi ve zamanı iyi kullanma becerisine sahip olmalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler