Kendi enerjisini üreten 'Modül Güneş Evi'

Bursa'da, 53 firmanın iştirakiyle inşa edilen ve kendi enerjisini üreten ''Modül Güneş Evi''nin, enerji ve ekoloji sorunlarına köklü çözüm önerdiği bildirildi.

Kendi enerjisini üreten 'Modül Güneş Evi'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.12.2012 - 17:05

Fatih Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, ahşap yapım tekniği ve ekolojik malzemeler kullanılarak, Bursa-İzmir yolundaki bir alışveriş merkezinin otoparkında inşa edilen Güneş Evi'nin açılışı ve tanıtımına katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada, Almanya'nın güneş, jeotermal ve rüzgar enerjisinden yararlanarak aynı zamanda binaların ısısının korumasını da sağlayarak enerjide dışa bağımlılığı azalttığını söyledi.

 

VİDEO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

1973'te yaşanan petrol krizini hatırlatan Arınç, ''Krizden sonra enerji fiyatları bir günde yüzde 300 arttı. Almanlar bu tarihte 'Dışa bağımlılığı azaltmak için neler yapabiliriz?' diye düşündüler. Yıl 2013, Almanya, 40 yılda dışa bağımlılığı yüzde 50 azalttı. Şimdiki hedefleri ise 2050'ye kadar dışa bağımlılığı yüzde 100 azaltmak, yani sıfırlamak'' diye konuştu.

Arınç, Almanya'nın bu başarıyı sağlarken güneş enerjisinden faydalandığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Güneş, Allah'ın hediyesi. Herkesin çatısına, bahçesine direkt gelmekte, hiçbir ülkenin ambargosuna takılmamakta, kalitesinde hile yapılmamakta ve kıyamete kadar baki. Bu hediyeden faydalanmak gerekir. Almanya, Doğu Karadeniz iklimine sahip. Bu ülke, güneş enerjisinden yararlanmayı başarmışsa biz de başarırız. Dünyaya gelen güneş enerjisinin 5 binde birini kullanıyoruz, 5 bin katı daha potansiyel var. Modül Güneş Evi'nin dış hava sıcaklığı ile hiçbir ilgisi yok. Hava sıcaklığı düşük olsa dahi parlak güneşle binamızı, suyumuzu ısıtabiliyoruz ve elektriği üretebiliyoruz. Bu evler, enerji faturamızı azaltır.''

Yüksek Mimar Çelik Erenzengin de 53 firmanın iştirakiyle inşa edilen Modül Güneş Evi'nin, enerji ve ekoloji sorununa çözüm önereceğini ifade ederek, ''Enerji Mimarlığı ilkelerine göre tasarlanan bu yapı, kendini ısıtabilecek, soğutabilecek, aydınlatabilecek ve havalandırabilecektir. Bu giderler için de hiç bedel ödenmeyecektir'' dedi.

Modül Güneş Evi'nin ahşap olduğunu ve ekolojik malzemelerle inşa edildiğini belirten Erenzengin, şunları kaydetti: ''Ahşabın deprem riski yoktur. Bundan dolayı deprem riski de taşımıyor. Özel ısı geçirmez malzemeleri, koruyucu izolasyon sıvaları ve boyaları da yanmasını önleyecektir. Normal bir zemine inşa edildiğinde, tüm sulu atıklarını arıtıp, yağmur suyunu da ekleyerek yüzde 80 su tasarrufu da sağlayabilecek. 5 yıl önce, ilk örneği Diyarbakır'da inşa edilen Güneş Evi, 5 yıl ara ile iki kez mimari ve eğitim adına Avrupa Birliği 'Eurosolar Ödülü' aldı.''

Erenzengin, Modül Güneş Evi'nin metrekare fiyatının 2 bin lirayı geçmediğini de sözlerine ekledi. ''Modül Güneş Evi''nin, 5 Şubat 2013'e kadar inşa edildiği alanda sergileneceği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon