Kendin ettin kendin buldun
Dünya medyasına göre; Türkiye ekonomisindeki sorunlar Fed’den çok kendi yarattığı cari açık ve dış borçlar gibi kırılganlıklara bağlı.
Alman Deutsche Welle Türkiye’nin sıcak paraya bağımlı büyüme modelinin başarısız olduğunu vurgularken, İngiliz Telegraph yine aynı nedenle Asya krizinin tekrarlanabileceğini yazdı. The Observer ise kur, enflasyon ve büyüme arasında sıkışan Türkiye’nin yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çekti.
Ekonomi Servisi - Türkiye ekonomisinde yaşanan çalkantılar dış basının gündeminden düşmüyor. Merkez Bankası’nın (TCMB) radikal faiz artırımına rağmen lirada değer kaybının sürdüğüne işaret eden yabancı basına göre; bunun en temel nedeni ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltma kararından çok Türkiye ekonomisindeki cari açık, yüksek enflasyon, dış borçlar, kısa vadeli sermaye akımlarına bağlı büyüme gibi kırılganlıklar. Öte yandan siyasi endişeler ve yolsuzluk operasyonu sonrası yaşanan güven bunalımı da Türkiye’nin riskini artırıyor.
Deutsche Welle: Bocalayan ekonomi, sorunlarını büyük ölçüde kendi yarattı. Dolarların yükselen piyasalara aktığı günler artık son buldu. Türkiye’nin büyüme modeli başarısız oldu. Yabancı sermaye ülkeden kaçıyor, İstanbul borsası baskı altında. Büyümenin yavaşlamasından korkan hükümet, faiz artırımı ile ilgili rahatsızlığını belli etti. Son yıllardaki büyüme, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçimlere ilişkin stratejisinde önemli bir rol oynuyor. Son gelişmelerle birlikte Erdoğan’ın otoriterlik ve ekonomik büyüme karışımı sona erebilir.
Erdoğan’ın kafasında sermaye kontrollerinin olduğu spekülasyonları var. Sermaye kontrolleri muhtemelen hükümet içinde bile çok tartışmalı bir şey olur. Çok büyük bir olasılıkla Erdoğan, kabinedeki ekonomi uzmanlarının isyanını provoke eder.
The Telegraph: Para birimini savunmak her zaman zorlu bir iş. 1997’de Tayland’da başlayan kriz Asya, Rusya ve Güney Amerika’ya yayılmıştı. 15 yılı aşkın bir süre sonra tarih tekerrür edebilir. Türkiye’nin 4.5 puan faiz artışı, bu berbat durumuna vurgu yapıyor. Cari işlemler açığı ve enflasyon yüzde 7 düzeyinde iken ülkenin kısa vadeli fonlara rahatsız edici bağımlılığı bulunuyor.
The Observer: Türkiye de dahil birçok yükselen piyasa köşeye sıkıştı. Türkiye’nin ekonomik görünümü 2011’den beri bozuluyor. Lira yüzde 25 değer kaybetti ve Başbakanın çevresine kadar uzanan bir yolsuzluk skandalı, yatırımcıların tedirginliğini yatıştırmaya yardımcı olmadı. Kuru savunmak, enflasyon ile mücadele etmek ve büyümeyi desteklemek arasında bir seçim yapmak zorunda. Morgan Stanley tarafından ‘Kırılgan Beşler’ olarak adlandırılan Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Brezilya, Arjantin ve Rusya yatırımcıları hayal kırıklığa uğratan sorunları paylaşıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt