Kendinizi dinleyin

Vücudunuzdaki bazı değişiklikler ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Kendinizi dinleyin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.10.2010 - 08:41

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, her gün herkesin sıklıkla karşılaştığı bazı vücut fonksiyonu değişikliklerinin, farklı hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek Önemsiz gibi görünen şikâyetler, ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi sıradan durumlar da olabilir. Bu yüzden vücudunuzdaki hiçbir değişikliği göz ardı etmeyin ve konunun uzmanı bir doktora başvurun uyarısında bulundu.

Ciltte ve göz aklarında sarılık: Hepatit A, B, C, D, E, F, G gibi çok çeşitli sarılık hastalığı yapan virüslerden olabilir. Ayrıca bazı genel hastalıklara neden olup beraberinde karaciğer tahribatına da neden olan virüslerden, bakteri cinsi mikroorganizmalardan, safra kanalında tıkanma yapacak taş, tümör, apse gibi durumlardan, karaciğerinden ya da başka organlardan gelmiş tümörlerden ve pankreas tümörlerinden dolayı da meydana gelebilir.

Solukluk: Bu belirti en sık kansızlıkta gözlenir. Tansiyon düşüklüğü, vücutta fazla sıvı bulunması, çeşitli enfeksiyon hastalıklarında, ayrıca kronik organ yetersizliği ve özellikle dolaşımın yavaşladığı kalp yetersizliğinden de gözlenebilir.

Morarma (siyanoz): Dolaşımda yeterli oksijen bulunmamasından ya da damar tıkanıklığı gibi durumlarda ilgili yerlere yeterince kan ulaşamamasından kaynaklanır ve en sık rastlanan nedenleri kronik bronşit, amfizem gibi akciğer hastalıkları, polisitemi denilen kan fazlalığı, kalp yetersizliği ve kalp kapak hastalıklarıdır.

Kilo kaybı: Hipertiroit denilen tiroit bezinin fazla çalışması, kronik enfeksiyonlar, kanserler, ciddi kalp yetersizliği, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bazı parazitler, hastalıklar kilo kaybına yol açabilir.

Kilo alımı: Tiroit bezinin az çalışması, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon bozuklukları ve fazla kalori alımı kilo artışına yol açar.

Balgamla ya da öksürükle ağızdan kan gelmesi: Sıklıkla akciğer tüberkülozu ve akciğer tümörlerinde gözlenir.

Göğüs ağrısı: Basit kas ağrısından kalp krizine kadar geniş bir yelpaze çizer. Akciğer enfeksiyonları, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları da göğüs ağrısı yapabilir.

Geçici bilinç kaybı ve bayılma: Kalp ritim bozuklukları, kana mikrop karışması, sara nöbetleri, kalp krizi, beyin ile ilgili hastalık durumlarında gelişebilir.

Ödem: En sık kalp yetersizliğinde görülür. Aşırı tuz alımı, uzun süre ayakta kalma ve varislerde, bacaklarda ödem yapabilir. Ayrıca tiroit bezi rahatsızlıkları, karaciğer bozukluğu ya da alım azlığına bağlı kanda protein düşmesi de bir ödem nedenidir.

Yutma güçlüğü: Yemek borusu yanıkları ve tümörlerinde görülür.

Kanama: Dokuda bütünlük bozulması ya da kanda pıhtılaşma faktörü eksikliğinden oluşabilir. Ayrıca kanda pıhtılaşma sağlayan trombosit eksikliği de kendiliğinden kanamaya neden olabilir.

Lenf bezlerinde şişme: Özellikle boyun bölgesi, koltuk altı ve kasık bölgesinde bezeler halinde oluşur. Basit bölgesel enfeksiyonlarla o bölgedeki romatizmal ve tümöral oluşumlarla lenfoma denilen lenf bezi kanserine bağlı olabilir.

Baş dönmesi: Sıklıkla iç kulak rahatsızlıklarından olur. Boyun fıtığı, kireçlenmesi bazı ilaçlara veya enfeksiyonlara bağlı olarak da görülebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon