Kene ile mücadelede kilit aylar

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, havaları ısınmasıyla kenelerin aktifleştiğini söyleyerek, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) salgını ile mücadelenin esasını kene ile mücadele oluşturur ve mücadelenin en önemli dönemi Mayıs ayı öncesi yani Nisan aydır" dedi.

Kene ile mücadelede kilit aylar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2009 - 07:26

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, havaların erken ısınması nedeniyle bazı yerlerde keneler aktifleştiğini söyleyerek, "Hatta kene ısırığı ve bunun neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nde şüpheli olgular görülmeye bile başladı" dedi.
 

"Ahırlar kontrol edilmeli, kasaplar eldiven kullanmalı"

Türkiye'de kenelerin genellikle Mayıs ayında aktif hale geldiğine işaret eden Prof. Dr. Akdur, "KKKA salgını ile mücadelenin esasını kene ile mücadele oluşturur ve mücadelenin en önemli dönemi Mayıs ayı öncesi yani Nisan aydır. Nisan ayı iyi değerlendirilerek kene sayısı azaltılabilir ve KKKA sayısı kontrol altına alınabilir. Nisan ve Mayıs ayları kene mücadelesinde altın aylardır. İyi değerlendirebilir isek bu sene hasta sayıları daha az olacaktır" diye konuştu.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Recep Akdur alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

-Geçen yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) görülen köylerde Mayıs ayı gelmeden her tür evcil hayvan ahırları gözden geçirilerek, hem iç hem de dış duvarlar çatlak çukur ve deliklerden arındırılmalı ve iyi bir şekilde badana yapılmalıdır.

-Ahırlar iyi bir şekilde temizlenmeli ve her zaman temiz tutularak, ahırlarda kenelerin saklanmasına neden olabilecek gübre, saman artıkları, çalı çırpı ve eski eşya ve benzeri kalıntılar bulunmamalıdır.

-Ahırlar temiz ve badanalı hale getirildikten sonra, ahırlara birer hafta ara ile üç kez ve usulüne uygun olarak haşere ilacı (ensektisit) uygulanmalı ve ahırlar kenelerden tamamen arındırılarak, bahara kenesiz girmeleri sağlanmalıdır.

-Ahırlara haşere ilacı uygulanırken aynı zamanda, kedi ve köpekler de dahil büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara kene öldürücü ilaçlar (acariside) uygulanarak onların da bahara keneden arınmış olarak girmesi sağlanmalıdır

-Meraya salınan hayvanlar, meradan dönüşünde, meradan kene alıp almadıkları kontrol edilerek şayet kene almışlar ise kene öldürücü ilaçlar uygulamak suretiyle keneler öldürülmelidir.

-Hayvan sahipleri, kene açısından temizliğinden emin olmadıkları ahırlara girerken koruyuculuğu yüksek elbiseler giymeli ve hatta kene kovucu (repellent) sıkılmış elbiseler giymelidir.

-Hayvan bakıcıları hayvanlara yaklaşırken, kasaplar ise et işlerlerken mutlaka koruyuculuğu yüksek eldiven kullanmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler