KESK Genel Merkezi'nde aramalar sona erdi
Beş ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında KESK Genel Sekreteri Songül Morsümbül'ün yanı sıra 35 kişi gözaltına alındı. Operasyonların PKK'ye yönelik olarak İzmir İl Jandarma Komutanlığı merkezli başlatıldığı öğrenildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı operasyon kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde yapılan aramalar sona erdi. Operasyonlar kapsamında KESK Genel Sekreteri Songül Morsümbül'ün yanı sıra 35 kişi gözaltına alındı.
5 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde sabah saat 08.30 sıralarında arama başlatılmıştı.
KESK yöneticilerinden Songül Morsümbül'ün İstanbul'da gözaltına alınmasının ardından KESK Genel Merkezi'ndeki odasında jandarma ve polis ekipleri tarafından yapılan aramalar, yaklaşık olarak 4 saat sürdü. Aramaların tamamlandığı ifade edildi.
Aramalarda elde edilen çeşitli dokümanın incelenmek üzere teslim alınması için tutanak tutulduğu bildirilirken, güvenlik güçleri de bu dokümanla birlikte KESK Genel Merkezi'nden ayrıldı.
Operasyon kapsamında Ankara'da gözaltına alınan 3 kişinin Adli Tıpta sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından İzmir'e gönderileceği öğrenildi. Öte yandan DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, aramalar nedeniyle geldiği KESK Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.
Demirtaş, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde mayın patlaması sonucu şehit olan 6 askere Allah'tan rahmet, yaralı askerlere de şifa dileklerinde bulundu. Ölümlerin devam etmesinin siyasilerin manevra alanını daralttığını savunan Demirtaş, ''Gençlerin ölümünü durdurmak istiyoruz'' dedi.
DTP olarak umutlarını kaybetmediklerini ifade eden Demirtaş, demokraside ısrarın ölümleri durdurmanın tek yolu olduğunu kaydetti.
Bir gazetecinin ''bazı kişilerce 'İskoç Modeli' olarak adlandırılan bir modelin çözüm önerisi olarak sunulduğunu'' ifade ederek bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine Demirtaş, kendilerinin parti programında olanı savunduklarını kaydetti. Savundukları modelin kendi modelleri olduğunu ifade eden Demirtaş, çeşitli çözüm önerileri bulunduğunu, bunların Türkiye'ye uymadığını, kendi çözüm önerilerinin Türkiye gerçeklerine uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.
Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de KESK Genel Merkezi'ne gelenler arasında yer aldı.
Eğitim- Sen şubelerinde arama
İzmir Jandarma Komutanlığı tarafından başlatılan ve beş ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, İzmir'de Eğitim Sen şubelerinde arama yapıldığı öğrenildi.
İzmir Jandarma Komutanlığı ekipleri, operasyon kapsamında Konak'taki Eğitim Sen 1 Nolu Şube ile Karşıyaka'daki Eğitim Sen 2 Nolu Şubede arama yapmaya başladı. Polis eşliğinde yapılan aramada, jandarma ekiplerinin, bazı sendika yöneticilerini de gözaltına aldığı bildirildi.
Eğitim Sen 1 Nolu Şube tarafından öğle saatlerinde basın açıklaması yapılacağı öğrenildi.
''KESK, terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalışılıyor"
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, ''KESK'in terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalışıldığını, bunu kabul etmenin mümkün olmadığını'' ifade etti.
Jandarma ve emniyet ekiplerince beş ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül'ün gözaltına alınmasının ardından KESK Genel Merkezinde aramalar devam ediyor.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, genel merkez önünde yaptığı açıklamada, operasyon kapsamında sabah erken saatlerden itibaren genel merkezlerinde arama yapıldığını söyledi.
Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülçin İsbert'in ise Ankara'ya geldiği sırada gözaltına alındığını söyleyen Şimşek, operasyon kapsamında İzmir ve Ankara'da gözaltıların devam ettiğini ifade etti.
Aramaların usulsüz bir biçimde yapıldığını savunan Şimşek, İzmir'de jandarmanın ''kendi yetkisini aşacak bir şekilde İzmir Onuncu Ağır Ceza Mahkemesi'nden karar çıkartarak il sınırlarını aşan hukuk dışı bir operasyon gerçekleştirdiğini'' ileri sürdü.
Kendilerinin emek ve demokrasi mücadelesi yürüten bir sivil toplum kuruluşu olduklarını bildiren Şimşek, ''KESK, terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Bunun kabul etmek mümkün değil'' dedi.
İçerdeki aramanın devam ettiğini bildiren Şimşek, herhangi bir suç unsuruna rastlanılamayacağını dile getirerek, 20 yıldır yayımlanan bir kadın dergisiyle ilgili kendilerine soru sorulduğunu ve dergiye el konulduğunu ifade etti.
Şimşek, aramalar sırasında resmi yazışmalara da el konulduğunu belirterek, ayrıca telefon görüşme kayıtlarına da el konulmaya çalışıldığını kaydetti.
''Arama yapılacaksa başında neden savcı bulunmuyor?'' diye soran Şimşek, gözaltıların serbest bırakılmasını, aramaların durdurulmasını istedi.
Kamu emekçilerine ''gözdağı veremeyeceklerini'' söyleyen Şimşek, bugün öğle saatlerinde Yüksel Caddesi'nde gözaltıları ve aramaları protesto etmek amacıyla oturma eylemi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
KESK üyelerinden oturma eylemi
KESK üyesi bir grup, Jandarma ve emniyet ekiplerince İzmir'de başlatılan ve 5 ilde eş zamanlı sürdürülen terör örgütüne yönelik operasyonlar kapsamında, KESK Genel Merkezi'nde arama yapılmasını ve bazı KESK ve Eğitim Sen yöneticilerinin göz altına alınmasını protesto etmek için Yüksel Caddesi'nde oturma eylemi yaptı.
Operasyon kapsamında genel merkezlerinin aranmasını, bazı yöneticilerinin göz altına alınmasını ve Hükümeti protesto eden pankart açan ve slogan atan KESK üyelerine, aralarında DİSK, TMMOB, TTB'nin de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi parti yöneticileri ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras destek verdi.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yaptığı açıklamada, ''Bir emek örgütü olan konfederasyonumuza yönelik tırmandırılan polis baskısı hiç bir demokratik ölçüye uymamaktadır'' dedi.
''KESK'i yıldırmayı, sürdürdüğü emek ve demokrasi mücadelesini yıpratmayı hedeflediğini'' iddia ettiği bu tutumun, amacına ulaşamayacağını ifade eden Şimşek, şu görüşleri savundu:
''Arkadaşlarımıza yönelik tutumu şiddetle kınıyoruz. KESK, 250 bin üyesi olan demokratik bir kitle örgütü, ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip bir konfederasyondur. KESK aynı zamanda baskılara, sürgünlere, tutuklamalara tarihi boyunca göğüs germiş, kamu emekçilerinin haklarını savunmak için bedeller ödemiş demokratik bir mücadele örgütüdür. KESK, gerçek sendikadır. 250 bin üyesi olan bir demokratik kitle örgütü aranırken bir tek savcının bulunmaması kabul edilemez.''
Şimşek, KESK'te suç unsuru bir şey bulunmasının mümkün olmadığını ileri sürerek, ''Buradan başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere, tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; KESK'e yönelik bir adım atarken, 40 kere düşünmelisiniz, hele KESK Genel Merkezi'ni aramaya kalkışırken 40 kere düşünmelisiniz. KESK, bu tür baskılarla, yıldırma operasyonlarıyla mücadele çizgisinden geri duracak bir konfederasyon değildir. Arkadaşlarımız derhal salıverilmelidir. KESK'e yönelik baskılar derhal durdurulmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Emirali Şimşek, demokratik kamuoyunu, siyasi partileri, sendika ve meslek örgütlerini ile konuya duyarlı vatandaşları KESK'e destek vermeye çağırdı. KESK Genel Merkezi'nin aranması ve bazı yöneticilerinin göz altına alınmasını ''emekçilere yönelik bir saldırı'' olduğunu iddia eden Bilaloğlu, emek güçlerine yönelik baskıların durdurulmasını istedi. Bir süre oturma eylemi yapan grup daha sonra dağıldı.
FOTO GALERİ İÇİN, http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=276&sn=1#sd
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza