KESK masaya 'toplu sözleşme' için gidecek

KESK Genel Başkanı Sami Evren, 15 Ağustos'ta Toplu Görüşme Masası'na giderek hükümete bir kez daha ''toplu sözleşme yapalım'' diyeceklerini bildirdi. Evren, görüşmelerde ''en düşük memur maaşının bin 650 TL olmasını'' talep edeceklerini kaydetti.

KESK masaya 'toplu sözleşme' için gidecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2010 - 07:38

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun çizdiği çerçeveyle kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarının korunamayacağını'', bunu geçen 8 yıllık sürenin gösterdiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarının, Hükümetle masaya eşit oturulması durumunda korunabileceğini ifade eden Evren, hükümetin bugüne kadar pazarlık yapma noktasında sendikalarla ''eşit koşullarda masaya oturmadığını, görüşmeleri tek taraflı yürüttüğünü'' savundu.

Türkiye'de sendikaları ''figüran, kamuoyunu yanıltma aracı'' gibi gören anlayışın yerleştirilmeye çalışıldığını ileri süren Evren, KESK'in buna karşı çıktığını ve Hükümeti ''toplu sözleşme masasına çağırdığını''kaydetti.

Toplu görüşmelerde ''KESK masadan çekildi'' gibi algılamaların olduğunu dile getiren Evren, ''Halbuki biz hep masada olduk. Masada bizimle pazarlık etmeyen, pazarlıktan çekilen hep Hükümet olmuştur. Kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumayacak bir masayı asla meşrulaştırmayız'' dedi.

Diğer sendikaları, ''toplu görüşme masasına dahil olmamaya'' çağıran Evren, ''Masamızı bu tarafa kuralım toplu sözleşme yapalım. Çekilmiş olmuyoruz, toplu sözleşmeye davet var aslında'' diye konuştu.


"En düşük bin 650 TL"

Türkiye'de Hükümetin toplu sözleşme yapması için hiçbir yasal engelin olmadığını belirten Evren, ''Toplu sözleşme yapmadan biz çalışanların haklarının korunacağına inanmıyoruz. Hemen şimdi toplu sözleşme diyoruz. Buna değişik gerekçeler gösteriyorlarsa Ekim ayında da böyle bir toplu sözleşmeyi gerçekleştirebiliriz'' dedi.

Evren, 15 Ağustos'ta toplantıya giderek Hükümete bir kez daha ''toplu sözleşme yapalım'' diyeceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Temel olarak birkaç konu üzerinde özellikle duruyoruz. Bunlardan bir tanesi reel kayıplarımızla ilgili. Son 2 yıldır Türkiye'de açıklanan enflasyonla hayat pahalılığı birbiriyle uyuşmuyor. Dolayısıyla hayat pahalılığını dikkate aldığımızda reel kayıplarımızın yüzde 20'lerin üzerinde olduğunu tespit ettik. Buna göre, ortalama 300 TL'lik seyyanen zam talebimizi masaya koyacağız. Toplu sözleşmenin en önemli maddelerinden biri bu olacak bizim açımızdan. Biz en düşük memur maaşının da temel ücret olarak bin 650 TL'ye olmasını istiyoruz.''

Evren, 657 sayılı kanunda yapılacak değişiklikle iş güvencesinin kaldırılmak istendiğini savunarak, ''Kanunda değişiklik öngören tasarı geri çekilmeli, güvenceli iş, kadrolu istihdam ve insanca ücreti esas alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Bu geri çekilmediği sürece 59. Hükümetle kamu çalışanları ciddi bir hesaplaşma içerisinde olur ve örgütümüz bunun başında olur'' diye konuştu.


Diğer talepler

Evren, ''net ücret tutarında yılda iki kez ikramiye'' de isteyeceklerini belirterek, diğer talepleri şöyle sıraladı:
''-Sağlıkta katkı ve katılım payları iptal edilmeli,
-Ek ödemeler emekli keseneği içine alınarak emekliliğe yansıtılmalı,
-Vergide adalet sağlanmalı, emekçilerin gelir vergisi 10 puan düşürülmeli,
-Açlık sınırı altında yaşayanlara ''yurttaşlık ücreti'' ödenmeli,
-4-B ve 4-C'liler, 4924 sayılı kanuna ve 657 sayılı kanunun 86'ncı maddesine tabi olarak çalıştırılanlar kadroya alınmalı, sözleşmeli çalıştırmaya son verilmeli,
-Evrensel değerlerle uyumlu, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, toplumsal barışı sağlayacak, özgürlükçü, demokratik bir anayasa hazırlanmalı,
-Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılmalı.''

Evren, isteklerinin kabul edilmemesi durumunda mücadelelerini sokaklara taşıyacaklarını, bunun için bir takvim belirlediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler