"Kıbrıs'ta çözüm erişilebilir"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs'ta çözümü "erişilebilir bir uzaklıkta" gördüğünü bildirdi.
Ban, Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayımlanan Cyprus Mail gazetesine "Kıbrıs İçin Şimdi Bir Çözüm" başlıklı makale yazdı. Kırk yıl boyunca Lefkoşe'nin kalbindeki Ledra Caddesi'nin bölünmüş Kıbrıs'ın simgesi olduğunu, iki yıl önce Nisan ayında kenti kuzey ve güney olarak ikiye bölen duvarın açıldığını kaydeden Ban, 44 yıldır kaynaşamayan insanların aralarındaki bağları yeniden oluşturduklarını ve birbirlerini yeniden keşfettiklerini bildirdi.
Yıkılan duvarın "geleceğin getirebileceklerine" açılan bir pencere olduğunu belirten Ban Ki-moon, geçen hafta Ledra Caddesi geçişini ziyaret ettiğini, yolda insanların "Çözüm Şimdi" diye slogan attığını hatırlatarak şöyle devam etti:
Kıbrıs kritik bir anda bulunuyor, daha fazla çaba gerekli
"Bir Koreli olarak bölünmüş bir ülke acısının ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Uzlaşmanın ne kadar zor olabileceğini de biliyorum. Kıbrıs'ın yeniden birleşme çabalarına kişisel desteğimi göstermek ve ilerlemeyi destek için Kıbrıs'a gittim. Kıbrıs kritik bir anda bulunuyor. Kıbrıs Rum lideri Dimitri Hristofyas ve Kıbrıs Türk muadili Mehmet Ali Talat, bir uzlaşmaya ulaşmak için çetin bir çalışma içindeler. Fakat daha ileri bir ortak çaba bulunmaması, onları anlayamamak olur. Kıbrıs'ta BM bunun nasıl olabileceğine yardım için bulunmaktadır."
Çözüm erişilebilir uzaklıkta
Kıbrıslı liderlere, adanın geleceğinin ellerinde olduğunu tek tek ve toplu görüşmelerinde söylediğini belirten Ban, "Çözümün erişilebilir bir uzaklıkta olduğuna inanıyorum" dedi. Ban Ki-moon şöyle devam etti:
Zaman çözümden yana değil!
"İlk olarak Hristofyas ile Talat arasında güçlü ve ortak bir taahhüt bulunmakta. Geçen 16 ay boyunca, ziyaretimden hemen önce yapılan iki haftalık yoğunlaştırılmış görüşmeler dâhil, yaklaşık 70'ten fazla kez bir araya geldiler. İkinci olarak müzakereciler ortak bir zemine sahip. Ben oradayken liderler hükümet etme ve iktidarın paylaşımı gibi yaşamsal konular üzerinde öne çıkan noktalar üzerindeydi. Üçüncüsü her iki taraf da masada bulunuyor. Liderlerin dediği gibi 'Zaman çözümden yana değil.' Bu, neden kuzeyde Nisan ayında gelecek seçimlerden önce bir ara vermek yerine görüşmeleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını açıklıyor. Son olarak Yunanistan ve Türkiye -iki bölgesel anahtar aktör- süren görüşmeleri destekliyor ve çözümün bulunmasına yardımcı olmak için istekli. Bu ivme üzerine inşa yaşamsaldır. Hiç kimse bunlardan birinin kolay olduğu illüzyonu içinde değil, barış görüşmeleri asla kolay değildir. Sorunlar fazlasıyla karmaşık ve sıkıntılarla dolu bir tarihin içine gömülü durumda."
Doğru bildiklerini yapacak liderler için cesaret ve inanç gerekir
Her adımda kuşkucular ve eleştirenlerin bulunacağını, kendi çıkar ve gündemlerini izleyenlerin süreci saptırma ve raydan çıkarma arayışında olabileceğini kaydeden BM Genel Sekreteri Ban, "Doğru bildiklerini yapacak liderler için cesaret ve inanç gerekecektir. Ulaşılacak her uzlaşma Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarının her ikisinde de referandumla karşılaşacaktır. Kıbrıs sorununa yönelik bir çözüm ezici bir üstünlükle, adanın hem Kuzey hem de Güneyindeki halkın çıkarına olacağı açıktır" dedi.
Ban, adada ulaşılacak bir çözümün dünya toplumuna, Kıbrıs gibi karmaşık bir sorunun barış yoluyla çözülebileceği mesajını vereceğini belirtirken, yazısını "Bu yüzden tüm engellere rağmen müzakereciler barış yolunca ilerlemede sebat etmelidir. Ledra Caddesi'nde halkın çağrısı duyulmalıdır. Kıbrıs için 'şimdi çözüm' zamanıdır" diye bitirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!