Kırgızistan'da Anayasa referandumuna doğru

Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, "Bakiyev'in anayasasına, onun klanına ve mafyacı yönetimine son vermek için iki gün kaldı. Bu tarihi fırsatı kaçırmamalıyız. Baskısız, parasız, yalansız ve uydurmasız yeni anayasayı demokratik yolla kabul edeceğiz" dedi.

Yayınlanma: 24.06.2010 - 20:03
Abone Ol google-news

Otunbayeva, yerel televizyon kanallarından seslendiği halktan, yeni anayasa için destek istedi. Otunbayeva, ülkenin güneyindeki yaşamın normalleşmesi için hükümetin attığı adımları anlattı.
Otunbayeva, Kırgızistan halkından, 27 Haziranda, ülkenin siyasi yönetim sisteminin köklü değişimi, insan haklarının üstünlüğü ve sorumlu devlet için "evet" demelerini beklediklerini söyledi.

Yeni anayasanın, Kırgızistan;ın son 19 yılda yönetilen rejimlere, yolsuzluğa, kanunsuzluğa ve yargı zulmüne son vereceğini vurgulayan Otunbayeva, bununla, 7 Nisan'da hayatını kaybedenlerin boşuna canını vermediklerini ispat edeceklerini ifade etti. Otunbayeva, referandumu engellemeye çalışan güçlere ve bazı siyasi partilere izin verilmemesi gerektiğini kaydetti, referandumu ertelemeyeceklerini vurguladı.

“Kırgız ve Özbek kardeşliğini kimse yıkamaz"

Ülkenin güneyindeki Kırgız ve Özbek çatışmasında ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Otunbayeva, yüzyıllardır oluşan Kırgız ve Özbek kardeşliğinin bir anda yıkılacağına inanmadığını, bunun da mümkün olamayacağını belirtti.

Otunbayeva, iki halkın kardeşliği, dostluğunun, her Kırgızistan vatandaşı için kutsal olduğunu söyledi.

Geçici hükümetin, çatışmalarda büyük hasar gören Oş ve Celalabad kentlerinin yeniden inşa edilmesi için büyük çaba sarf ettiğini bildiren Otunbayeva, "bunun için devlet müdürlüğü kurduklarını, evleri ve iş yerleri yakılan mültecilerin bu kışa kadar evlerini ve iş yerlerini yeniden inşa edeceklerini" kaydetti.

Otunbayeva, ülkenin güneyinde tam ve acil istikrarın sağlanmasına ve referandumun başarılı geçmesine yönelik hızla çalıştıklarını, BM ile AGİT;in desteğini aldıklarını ifade etti.
Kırgızistan;da bu Pazar günü anayasa paketinin referandumda kabul edilmesi halinde, geçici hükümetin Başbakanı Otunbayeva, 1,5 yıl süreyle devlet başkanı yetkileriyle donatılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon