Kıskandıran konfor

Suriyeli sığınmacı kampındaki 'internet' erişimine kadar varan imkânlar komisyon üyelerini şaşırttı.

Kıskandıran konfor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.01.2012 - 14:20

Suriye’den kaçan rejim muhaliflerinin kaldığı Hatay’daki iki kampta inceleme yapan TBMM heyeti, Yayladağ ve Altınözü kamplarındaki “konfor”a hayran kalırken, resmi olarak bilinen bu kamplara ek olarak Apaydın köyünde de “rejim muhalifi askerlerin” kaldığı üçüncü bir kamp daha olduğu bilgisine ulaştılar. Heyet “güvenlik” ve görev alanlarında olmadığı gerekçesiyle bu kampa gitmedi.

Cemal Yılmaz Demir başkanlığındaki AKP’den Kerim Özkul, Nevzat Pakdil, CHP’den Refik Eryılmaz ve MHP’den Atila Kaya’dan oluşan alt komisyon, Suriyeli muhaliflerin kaldığı Yayladağ ve Altınözü’ndeki kamplarda yaptıkları 2 günlük inceleme gezisini tamamladı. Resmi olarak Suriye’den gelen rejim muhaliflerinin kaldığı 2 kamp bilinirken, CHP’li komisyon üyesi Refik Eryılmaz’ın, “Suriye’den kaçan rejim muhalifi askerler için ayrı bir kamp kurulduğu” iddialarını gündeme getirmesi üzerine yerel yetkililer, üçüncü bir kampın var olduğunu açıkladı. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Eryılmaz, Yayladağ ve Altınözü kaymakamlarının rejim muhalifi askerlerin kaldığını doğruladığını, “güvenlik gerekçesiyle” ayrı tutulduklarını söylediklerini, ancak bu kamplarda Suriyeli muhalif askerlere “eğitim verilip verilmediği” konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini ifade etti.

Aileleriyle kalıyorlar


MHP’li komisyon üyesi Atilla Kaya da kampın varlığının yetkililer tarafından kendilerine anlatıldığını, güvenlik gerekçesiyle askerlerin ayrı kamplarda tutulduğu bilgisinin verildiğini, komisyonun sadece sivillerin kaldığı iki kampta inceleme yapmak üzere geldikleri için Apaydın’daki askeri kampa gitmediklerini bildirdi. Kaya’nın verdiği bilgiye göre askerler kampta aileleriyle kalıyor ve 131’i rejim muhalifi asker olmak üzere 41 kadın, 52 erkek çocuk, 39 da kız çocuğu bulunuyor.

‘Kampta konfor, Van’da sefalet’

Komisyon üyeleri Yayladağ ve Altınözü kamplarında yaptıkları incelemelerde kamptaki yaşam standardının son derece yüksek olması karşısında şaşırdılar. CHP’li Eryılmaz’ın verdiği bilgiye göre kampta kalanların yeme-içme, sağlık, eğitim hizmetleri konularında hiçbir sorunları olmadığı, resmi olarak “sığınmacı” statüsünde olmadıkları için “misafir” olarak adlandırılan Suriyelilere sinema, internet erişimli bilgisayara kadar bütün olanakların sağlandığını belirledi. Sığınmacıların bütün gereksinimlerinin Türkiye tarafından karşılandığı, ayrıca Başbakanlık tarafından “kişi başına 100’er lira” para dağıtıldığı bilgisi veren yetkililere CHP’li Eryılmaz, “Bu kamptaki insanlara sağlanan imkânların diğer ülkelerdeki sığınmacılara tanındığını sanmıyorum. Keşke buradaki imkânlar Van’daki insanlarımıza da sağlansa” deyince AKP’li komisyon üyeleri itiraz etti. Bunun üzerine Eryılmaz, “Gelin Van’a gidelim, oradaki koşullar buradakinden çok çok ağır değilse, dediğiniz her şeyi kabul ederim” dedi.

Görüşmelerde Eryılmaz, Suriye yönetiminin “genel af” ilan ettiğini belirterek, “Ülkenize dönecek misiniz” sorusunu yönelttiği sığınmacılar, “Rejim değişene kadar dönmeyeceğiz. Biz rejime karşıyız, sisteme karşı mücadele ettik, gösterilere katıldık, bir kısmımız cezaevinde kaldık, o nedenle rejim değişmeden dönemeyiz” yanıtını verdiler. Eryılmaz’ın, “Küresel güçlerin oyununu görün, mezhep çatışması yaratılmak isteniyor. Küresel güçlerin amacına hizmet etmeyin. Mısır, Libya’daki gibi kukla yönetimi oluşturmak isteniyor” uyarısında bulunduğu sığınmacılar, komisyon üyelerinden Türkiye’deki hukuki durumlarının güvence altına alınarak, “sığınmacı” ya da “vatandaşlık” verilmesi talebini ilettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler