KİT Komisyonu'nda tartışma

TBMM KİT Komisyonu’nda, PTT'nin 2011 yılı hesaplarının denetimi sırasında tartışma çıktı. Birbirlerinin üzerine yürüyen AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'yu diğer milletvekilleri ayırdı.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 14:40
Abone Ol google-news

AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın başkanlığında toplanan komisyonda, PTT’nin 2011 yılı hesapları ele alındı.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, toplantıda yaptığı konuşmada, kurumun 4 bin 500 işyeri ile vatandaşa hizmet ettiğini söyledi.

Tural, bin 531 yerleşim yerinde bankacılık hizmetlerinin sadece PTT işyerleri aracılığıyla verildiğini anlatan Tural, kurumun hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Kurumun, Kayıtlı Elektronik Posta hizmeti vermeye başladığını belirten Tural, 238 kurum, kuruluş ve kişinin bu hizmetten yararlandığını kaydetti. e-tebligat ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını dile getiren Tural, bu hizmeti vermek için şu ana kadar 234 kurum ve kişiyle protokol imzalandığını bildirdi.

Tural, PTT’nin 2011 yılında 1 milyar 11 milyon posta gönderisi karşılığında 1 milyar 66 milyon lira, geçen yıl ise 1 milyar 21 milyon gönderi karşılığında 1 milyar 257 milyon lira gelir elde ettiğini ifade etti. Osman Tural, 2013 yılında ise 1 milyar 40 milyon gönderi ve 1 milyar 363 milyon gelir hedeflediklerini açıkladı.

Tüm işyerlerinin otomasyon alt yapısına kavuşturulduğunu anlatan Tural, 2 bin 731 işyerinin ise PTT Bank konseptiyle yenilenmesinin tamamlandığını kaydetti. Toplam 1.826 PTTMatik’i vatandaşların hizmetine sunduklarını ifade eden Tural, hiç bir banka ATM’sinin bulunmadığı 112 yerleşim yerinden vatandaşların PTTMatik’lerden hizmet aldığını söyledi.

Bugün kadar toplam 4 milyon 906 bin PTTKart’ı vatandaşlara sunduklarını vurgulayan Tural, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile gerçekleştirecekleri sosyal yardımların, PTTKart’lar aracılığıyla ödenmesi ilişkin projeyi Haziran
ayında hayata geçireceklerini bildirdi. Tural, kartların istenilen bankanın ATM’sinde kullanılabileceğini söyledi.

PTT’nin 3 boyutlu elektronik alışveriş sitesi e-PTTAvm’nin geçen yıl hizmete girdiğini anımsatan Tural, bugün itibarıyla sitede 210 firmanın 354 bin ürününün satışa sunulduğunu dile getirdi.

Kurum olarak köprü ve otoyollardan geçişe yönelik Hızlı Geçiş Sistemi’ni hizmete sunduklarını hatırlatan Tural, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) abone sayısının 2 milyon 303 bin olduğunu, HGS abone sayısının ise hizmete girmesinin
üzerinden çok kısa bir süre geçmesine karşın 2 milyon 976 bine ulaştığını kaydetti. Tural, HGS’nin diğer sistemlere göre daha ucuz ve güvenli bir sistem olduğunu söyledi.

İstanbul Hadımköy’de kurulmasını planlanan lojistik üs ile ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını, ihale aşamasına gelindiğini bildiren Tural, Sivas, İstanbul Anadolu Yakası ve Kocaeli’de de lojistik üs kurmayı planladıklarını ifade etti.

PTT Genel Müdürü Tural, Türkiye’den yurt dışına paket göndermek için Türk Paket Ekspres (TURPEKS) adında bir uygulama oluşturmak istediklerini belirterek, "Türkiye’den tüm dünyaya kolay paket gönderimi için kendi markamızı oluşturmak istedik. Test çalışmaları olumlu geçti. Önümüzdeki aydan itibaren bu hizmeti kullanıma sunacağız" dedi.

PTT’nin 2011 yılında 1 milyar 788 milyon lira gelir, 1 milyar 614 milyon gidere karşılık 174 milyon lira kar elde ettiğini ifade eden Tural, 2012 yılında ise 1 milyar 981 milyon lira gelir elde eden PTT’nin, 1 milyar 810 milyon lira harcama yaptığını ve 171 milyon lira kar ettiğini kaydetti. Tural, 2013 yılında ise 2 milyar 235 milyon lira gelir, 2 milyar 37 milyon lira gider karşılığında 198 milyon lira kar hedeflediklerini söyledi.

KİT Komisyonu toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, denetim için kurumlardan istedikleri belgelerin kendilerine ulaştırılmadığını savunarak, Komisyon Başkanı Poyraz’ın görevini ihmal ettiğini ileri sürdü.

 

Birbirlerinin üzerine yürüdüler

Erdoğdu’nun bu sözlerine AKP’li milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzerine Erdoğdu, "Muhalefet görevimizi yapmak adına can vermeye hazırız" dedi. Tartışmanın büyümesi üzerine AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile Erdoğdu birbirlerinin üzerine yürüdü. İki milletvekilini, araya giren diğer üyeler sakinleştirmeye çalıştı.

'Kalkar vururum seni'

Bu arada Komisyon Başkanı Poyraz, oturuma 10 dakika ara verdi. Arada da tartışmalar devam etti. Yeniden toplanan komisyonda, CHP’li Erdoğdu, AKP Siirt Milletvekili Osman Ören’e "Gözlerini dikip bakıyorsun" dedi. Ören’nin
"Bakarsam kalkar vururum seni" sözü üzerine, CHP’liler toplantı salonundan ayrıldı.

Tartışmanın ardından PTT’nin 2011 yılına ilişkin hesapları ibra edildi.

 

CHP'liler komisyonu terk etti

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu,AKP birçok kurumu yıldırdığını, ürküttüğünü sanabilir. Biz CHP milletvekilleri olarak sorumluluklarımızın farkındayız, sonuna kadar bedel ödemeye hazırız” dedi.

KİT Komisyonu’ndaki tartışmanın ardından toplantıyı terk eden CHP’liler, düzenledikleri basın toplantısında, denetim yetkilerini yerine getiremediklerini, engellendiklerini ileri sürdü.

Erdoğdu, KİT Komisyonu’nun gerekli bilgi ve belgelere ulaşmasının fiilen engellendiğini öne sürerek, bugün komisyonda yaşanan tartışmaların da buna matuf olduğunu ileri sürdü.

KİT Komisyonu bugüne kadar çok önemli yolsuzluk iddialarını tespit ettiğini savunan Erdoğdu, ”Bunların başında Sayın Başbakan’ın damadının yönettiği Çalık şirketinin cami ve okul elektriğini fazla göstererek Hazine’yi dolandırdığı iddiası vardır ve bu konuda Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na Çalık şirketi hakkında bizatihi Hazine Müsteşarlığı tarafından nitelikli dolandırıcılık konusunda suç duyurusunda bulunulmuştur. Biz bu konuyu Sayın Enerji Bakanı’na sorduk, varlığını kabul etti ve anayasal olarak bu iddianameyi ve belgeleri almamız gerekirken, şimdiye kadar ne Enerji Bakanı ne de KİT Komisyonu Başkanı bize yardımcı olmadığı gibi fiilen de engelledi” iddialarında bulundu.

Erdoğdu, Ankara’nın Eskişehir ve Konya Yolu kesişiminde inşası devam eden bir binanın AKP’nin bir MKYK üyesinin eşi tarafından yapıldığı, bu yapım işleminin TOKİ’den alınan bir ihale sonucu olduğu ve yüzde 30 gibi düşük bir bedelle verilmesi yüzünden devletin yaklaşık 250 milyon lira zarar ettirildiğine dair usulsüzlük iddialarını ortaya koyduklarını söyledi.

Bu konuda da ilgili belgelerin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından kendilerine iletilmediğini, sadece ihale şartnamesinin gönderildiğini belirten Erdoğdu, ”Bu belgelere ulaşmak da bizim yasal ve anayasal hakkımız” dedi.

Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı: ”Bir diğer mesele KC Grup meselesidir. Bakan’ın kendisini dolandırdığını kabul ettiği bir firmaya TOKİ ve Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı üzerinden yaklaşık 450 milyon liralık yeni ihale verildiği iddiası söz konusudur. Bakan’ın kendisini dolandırdığını Meclis’te kabul ettiği bir firmaya yeni ihaleler verilmesine ilişkin bilgi ve belgeleri de bir süredir talep ediyoruz. Bu bilgi ve belgeler de ulaşmıyor. Elektrik şirketi özelleştirmelerinden tarım sektörüne kadar istediğimiz hiçbir bilgi ve belgeye ulaşamıyoruz. Şimdiye kadar bunların hepsi hukuki engellemelerdi ama artık bu engellemeler KİT Komisyonu’nda muhalefet partisi milletvekillerine fiili saldırı, sinkaflı küfür ve ölüm tehditleri boyutuna ulaşmıştır. Bugün KİT Komisyonu’nda Meclis tarihine geçecek çok ağır olaylar yaşanmıştır.”

CHP’li Erdoğdu, yasal ve anayasal görevlerini yapmak için kararlı olduklarını belirterek, ”AKP birçok kurumu yıldırdığını, ürküttüğünü sanabilir. Biz CHP milletvekilleri olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Toplumun bir kaosa gitmemesi arzusundayız. Şimdiye kadar bize milyon liralık tazminat davalarından başlamak üzere açık ve kapalı ölüm tehdidine varan tehditleri edenler şunu bilmelidir ki biz görevimizin kutsal olduğuna inanıyoruz ve bu kutsal görevin başında ölüm bizim için düğün bayramdır,şehadet mertebesidir” diye konuştu.

 

'Bedel ödemeye hazırız'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da uyaran Erdoğdu, "Bizleri bu konuda test etmeye kalkmasın. Biz sonuna kadar bedel ödemeye hazırız. AKP’liler ve etrafındaki birtakım ihale oligartları da bunu böyle bilsinler. Sonuna kadar mücadele edeceğiz, bir adım geri atmayacağız” dedi.

CHP Adana Milletvekili Turgay Develi de bugün KİT Komisyonu’nda yaşanan tartışmalara ilişkin bilgi verdi. ”Denetim görevimiz engellenmektedir” diyen Develi, Komisyon Başkanı’nın oturumu tahrik ettiğini öne sürdü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon