KKTC için gelecek stratejileri raporu

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk-KKTC İş Konseyi işbirliği ile hazırladığı, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçin Gelecek Stratejileri Sonuç Raporu'', KKTC yetkililerine teslim edildi.

KKTC için gelecek stratejileri raporu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.10.2010 - 11:21

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, ''güçlü ekonomisi ve yetişmiş insan gücü kaynağı ile kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC hedeflediklerini'' söyledi.

TEB tarafından KKTC'nin gelecekteki stratejisini belirlenmesine ve yatırım alanlarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla Mayıs ayında KKTC'nin işadamları, akademisyenleri ve bürokratların katılımı ile düzenlenen ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gelecek Stratejileri Konferansı"nın sonuç raporu tamamlandı.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin katılımı ile Girne Mercur Otel Otel'de düzenlenen törende, rapor, KKTC hükümeti adına KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu'na sunuldu.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Meclis toplantısı nedeniyle toplantıya katılamazken, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da KKTC'ye bu akşam Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le beraber geleceği belirtildi.

KKTC'yi tüm sosyal ve ekonomik süreçleri ile ele alan ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçin Gelecek Stratejileri Sonuç Raporu'' teslim törenine, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı,Türkiye-KKTC İş Konseyi Başkanı Mustafa Fethi Gürbüz ile çok sayıda işadamı da katıldı.

TEB Genel Müdürü Vadol Civil

TEB Genel Müdürü Varol Civil, geçen mayıs ayında KKTC'li işadamlarının da geniş katılımıyla düzenlenen ''KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı''nda, KKTC'nin potansiyelini ortaya çıkarmak için ülkenin dününü, bugününü ve yarınını masaya yatırdıklarını kaydetti.

Civil, ''TEB olarak yaptığımız iş, sadece ülkenizin geleceğini tartışmak için bir platform hazırlamak. Sizler tartıştınız, sizler ortaya çıkardınız. Biz de TEB olarak saptadığınız konuları ve toplantının çıktılarını rapora dönüştürdük'' dedi.


TEB Genel Müdürü Varol Civil, şöyle devam etti:

''Raporda ortaya çıkan sonuçlar, banka olarak üç yıl önce yatırım yaparken Kıbrıs'ın geleceğine dair taşıdığımız umutlarımızı tazeledi. Yüksek eğitim seviyesi, coğrafi konumu ve güzellikleri, uygun iklim şartları, bir üniversite adası haline gelmesi Kıbrıs'ın potansiyeline duyduğumuz güveni haklı çıkıyor. Sizlere önemli açılımlar sağlayacağına inandığımız bu rapor, KKTC'nin gelecek stratejisini ve bu stratejiyi oluşturan kısa ve orta vadeli hedeflerin belirlendiği toplantının sonuçlarını içeriyor.''

Civil, rapordaki KKTC'nin güçlü yanları şu şekilde sıraladı;

''Eğitim seviyesinin yüksek olması, coğrafi konum ve güzellikleri, turizm ve tarıma uygun iklim şartları, Türkiye Cumhuriyeti'nin vermiş olduğu destekler, eğitim adası haline gelmiş olması.'' Türkiye-KKTC İş Konseyi Başkanı Mustafa Fehmi Gürbüz de, ''Sunumu yapılacak olan raporun belki de en önemli özelliği Kıbrıs iş dünyasının beklentilerinin bir fiil işin içinde olan sıkıntıları en fazla yaşayan insanların söylemleri üzerine kurulmuş olmasıdır'' dedi.

KKTC'nin ekonomik ortamı ve sorunlarının herkesin malumu olduğunu ifade eden Gürbüz, ''Yatırım dolayısıyla ekonomi alanındaki olumsuz ortamı yok etmekte bizlerin görevidir'' dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı Mete

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de, raporun, Kuzey Kıbrıs'ın geleceğiyle ilgili olduğunu ifade etti.

24 Nisan 2004 Annan planı referandumuna değinen Mete, referandumda, Kıbrıs Türk halkının çözümden yana oy kullandığı, Kıbrıs Rum tarafının BM'nin ve Avrupa Birliği'nin desteklediği çözüm planını reddettiğinini anımsatarak, sonuçta, çözüme destek veren Kıbrıs Türk halkının cezalandırıldığını, ekonomi ve siyasi izolasyonlardan kurtulamadığını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs'ta son derece iyi eğitimli bir insan kaynağı olduğuna işaret eden Halim Mete, şöyle dedi:
 

''Müthiş bir turizm potansiyelimiz var. Kıbrıs'ın kuzeyini, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için bir eğitim merkezi haline getirme imkanımız var. Tarımımız var. Kıbrıs dışında yaşayan, ancak gönülleri, akılları Kıbrıs'ta kalan, şartların düzelmesi halinde yatırım yapmaya hazır insanlarımız var. Demek ki, kısıtlarımızın farkında olacağız. Bu kısıtları aşma yönünde çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Ancak, mevcut şartlarda da, rekabet edebilirlik gücünü artıracak, Kıbrıs'ta yatırım yapmak isteyenlere uygun ortam sağlayacak bir dizi çalışmanın yapılması mümkün görünüyor. Türkiye ile işbirliğinde yapılacak 'su, elektrik vb' büyük projeler olduğu gibi, içeride de atılabilecek adımlar var.''

Kıbrıs Müzakereleri

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik, siyasi müzakerelerin devam ettiğini belirten Mete, şunları kaydetti:

''Müzakerelerde güçlü olmak, güçlü bir ekonomi ve sağlam temellere oturmuş bir sosyal barışla mümkündür. Her iki koşul, aslında müzakerelerin tamamlanmasından sonra da çok gereklidir. Hatta daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Bu süreçte rekabet gücü anahtar rol oynamaktadır. Ayrıca, yatırım ve iş yapmak için elverişli ortamın sağlanması ve girişimciğin özendirilmesi de gereklidir.''

Katılımcı ekonomi yönetimi ve kapsamlı reform programı için üç temel kurumun KKTC için hayati önem taşıdığını ifade eden Halim Mete, söz konusu üç temel kurumu şöyle sıraladı:
''Toplumun tüm kesimlerini bir araya getirecek, işleyen bir Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yabancı sermayenin sorunlarını ortaya koyacak Türkiye'deki Yabancı Sermaye Danışma Konseyi'ni benzeri bir yapılanma, KKTC yatırım ortamının iyileştirilmesi için Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu benzeri bir yapı.''

-TOBB'un KKTC vizyonu

Konuşmasında, TOBB'un KKTC vizyonunu da dile getiren Halim Mete, şunları söyledi:
 

''Ekonomisi hızla gelişip büyüyen, halkı giderek zenginleşen, Türkiye ile karşılıklı iktisadi ve ticari ilişkileri giderek gelişen, maruz bırakıldığı haksız ekonomik ve siyasi izolasyonları kaldırılan, ekonomisi, siyasi sitemi, hukuk sistemi ve halkı uluslararası sisteme entegre olan, çözüm müzakerelerinde güçlü, müzakereler sonrası güçlü ekonomisi ve yetişmiş insan gücü kaynağı ile kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC hedefliyoruz. Elbette, önemli olan siz iş insanlarının nasıl bir Kıbrıs düşündüğüdür.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler