KKTC'de nüfus sayımı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ülkede bugün yapılan nüfus sayımında sorulan soruları ''güzel ve mantıklı'' bulduğunu ifade ederek, ''İş ola bir sayım yapmıyoruz. Devletimiz bu masrafa boşu boşuna girmiyor. Gerçekleri öğrenmek ve ona göre planlar yapmak için yapıyor'' dedi.

Yayınlanma: 04.12.2011 - 14:36
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Küçük Kaymaklı'da bir dönem ''Pembe Köşk'' olarak da bilinen, kiracı olarak ikamet ettiği evinde sayıldı. Eroğlu ile birlikte eşi Meral Eroğlu, kızı Haslet Eroğlu ve torunlarının da sayımı aynı memur tarafından yapıldı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu ve ailesinin sayımı, gazetecilerin de hazır bulunduğu bir ortamda yapıldı.

Sayım memurunun özel sorulardan dolayı basının varlığının ''sakıncalı'' olabileceği uyarısı üzerine Eroğlu, ''Sakıncası yok. Gizli saklı bir şeyimiz yok. Her şeyimiz biliniyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, sayım sonrasında yaptığı açıklamada, sayım sırasında sorulan soruları ''gayet güzel ve mantıklı'' bulduğunu belirterek, ''Devletin arşivlerinde olması gereken cevaplar bunlar'' dedi.

Eroğlu, 66 tane olmasına rağmen uzun zaman almayan soruların tartışılacak bir durumu bulunmadığını kaydetti.

Sayım sırasında kadın erkek ayrımı yapmadan herkese sorulan ''Canlı doğum yaptınız mı?'' sorusunun kendisine neden sorulmadığına ilişkin bir soruya Eroğlu, ''Canlı doğum yaptırdım ama'' yanıtını verdi.

Eroğlu, yine sayım sırasında sorulan ''İkinci bir kimlik taşıyor musunuz?'' sorusuyla ne amaçlandığına ilişkin soruya karşılık ise ''Bu soru, çift uyruklu olunup olunmadığını öğrenmek için soruldu sanırım'' dedi.

Eroğlu, gazetecilerin, ''Sizin ikinci bir kimliğiniz var mı?'' sorusuna ''Yoktur'' karşılığını verdi.
Nüfus sayımının Kıbrıs müzakereleriyle ilgisinin sorulması üzerine Eroğlu, ''Bizim ortaya koyacağımız genel nüfustur'' diyerek, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla vatandaş olan ve işçi olarak bulunan nüfus vardır. Öğrenci ve asker olarak bulunan nüfus var. Esas öğrenilmesi gereken KKTC'nin gerçek nüfusudur. Onu bilmektir. Gerçek vatandaş sayısı nedir. Bir de vatandaş olmadan memlekete çalışma izniyle gelen veya gelip de kalanların tespitidir. Plan ve programların da ona göre yapılmasıdır.''

Kendilerinin, Güney Kıbrıs'ta yapılan sayımla ilgili herhangi bir yorum yapmadığına da işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:
''Herkes kendi devleti için yapacağı sayımın gerçekleri ortaya koyacak bir sonuç doğuracağına inanarak bunu yapıyor. Ben nasıl Güney Kıbrıs'ta yapılacak sayıma güveniyorum ve 'bana verilecek rakamlar doğrudur' diyeceksem, Güney'in de bizim vereceğimiz rakamlara inanması lazım.''
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, kaçak iş gücüyle ilgili affa ilişkin görüşünün sorulması üzerine, ''Sayımdan kaçanların bu af yasasından faydalanması mümkün değildir. Herkesin sayılmaya müsaade etmesi gerekir. Saklanmakla bir yere varmak mümkün değil'' dedi.
Eroğlu, ''Hem sayım için, hem de af için bir fırsat veriliyor. Bunu vatandaşların ve vatandaş olmayanların iyi değerlendirmesi gerekir'' diye konuştu.

''Kendi anketimize inanmamak yanlış'


Cumhurbaşkanı Eroğlu, sayımın BM görevlileri tarafından gözlemlenmesine ilişkin bir soru üzerine, sayım soru kitapçıklarının BM uzmanlarının dünyada uyguladığı sayım modelleri örnek alınarak yapıldığını ve bütün dünyada da benzer yöntemler uygulandığını söyledi.

Eroğlu, ''Bir kısım kendi insanımız, yapacağımız bu sayıma güvensizlik belirtmektedir. Bu sayımın gerçek olmadığı ve sonuçlarına inanmayacağı yönünde yorumlar yapanlar var. Kendi memurlarımızın yaptığı ankete inanmamak yanlıştır'' dedi.

Verilecek rakamlara inanılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, ''İş ola bir sayım yapmıyoruz. Devletimiz bu masrafa boşu boşuna girmiyor. Gerçekleri öğrenmek ve ona göre planlar yapmak için yapıyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon