KKTC'deki mitingde arbede

KKTC'de Sendikal Platform'un Cumhuriyet Meclisi binası yakınında düzenlediği mitingde, açılan bazı pankartlar ve Rum bayrağı dolayısıyla arbede çıktı.

Yayınlanma: 07.04.2011 - 13:01
Abone Ol google-news

Sendikal Platform'un düzenlediği mitingde, bazı majinal grupların tahrik eylemleri ön plana çıktı.Mitingde, marjinal gruplar tarafından açılan ''İşgalci TC Kıbrıs'tan defol'' yazılı pankarta polis müdahale etti. Pankartı almak isteyen polise eylemciler tepki gösterdi. Polisi, eylemcilerin arasından, olaya müdahale eden diğer polisler kurtardı. Sendikal Platform, 28 Ocak ve 2 Mart'taki ''toplumsal var oluş'' mitinglerinin ardından bugün de Cumhuriyet Meclisi yanında miting yaptı. Sendikalar, eyleme katılımı artırmak için birçok işyeri, daire ve okullarda değişik saatlerde greve gitti. Eyleme destek amacıyla Basın Sen, örgütlüğü olduğu, Bayrak Televizyonu (BRT) ve Türk Ajansı-Kıbrıs'ta (TAK) grev uyguladı.
 

Eylemin gerekçesi

Sendikal Platform, eylem nedeniyle dağıttığı broşürlerle ''Şimdi kavgayı büyütme zamanı'' ifadesine yer vererek, kavganın, ''demokrasi, ekonomik ve sosyal hakların korunması, özelleştirme adı altında Kıbrıslı Türklere ait kamusal alanların peşkeş çekilmemesi, çocukların geleceğine sahip çıkılması'' için olduğu belirtildi. Eylem gerekçeleri arasında, ''vatandaşlık dağıtma uygulamalarının derhal durdurulması, Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarına uymayan yaptırımlardan kurtulmak, toplumsal yok oluşa karşı durmak, Kıbrıs sorununu çözmek, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yerini almasını sağlamak ve siyasi eşitlik'' de sayıldı.
 

Maket yakıldı

Bazı siyasi partilerin de destek verdiği eylem nedeniyle, Cumhuriyet Meclisi ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yol iki taraflı trafiğe kapatılarak, eylemciler buraya alınmadı. Şehitler Abidesi'nin bulunduğu Şehitler Meydanı'nda toplanan kalabalık, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Ankara elini yakamızdan çek'', ''Polis devleti olmayacağız'', ''Paketi getireni paket yaparız'' gibi sloganlar attı.

Meclis yanında, ekonomik uygulamayı temsilen paket, hükümeti temsilden de kukla maketi yakıldı. Daha önceki mitinglerde açılan ve tepki çeken bazı pankartlar ve Rum bayrakları bugünkü eylemde de bazı marjinal gruplar tarafından açıldı.
 

Bayrak asmak isteyince

''Yaseminler'' olarak bilinen gruptan bir kişi, elindeki salladığı Rum bayrağını Türkiye Büyükelçiliği bahçesinin tellerine asınca polis müdahale etti. Bayrağı alan polis ile eylemciler arasında yine arbede çıktı. Bazı marjinal gruplar, eyleme katılan, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'ya sert tepki gösterdi. Gruptakiler, CTP'li yetkililere ve TDP Genel Başkanı'na karşı, ''işbirlikçiler dışarı'', ''barra (defolun)'' sloganları atarak tepki gösterdi. Bazı eylemciler ile CTP Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu arasında ise arbede yaşandı. Kalyoncu'yu göstericelerin elinden polis kurtardı. Polis, miting sırasında, Kıbrıs Türk Hava Taşıyıcıları Çalışanları Sendikası'ndan (Hava-Sen) bir kişiyi gözaltına aldı. Buna tepki gösteren eylemciler, söz konusu kişinin serbest bırakılmasını talep etti.
 

Dev-İş Başkanı'nın açıklaması

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, mitingin sonunda, ''Bazı küçük grupların, ne zaman bir kalabalık görseler, kendi görüşlerini yansıtmayı bir alışkanlık haline getirdiğini'' belirterek, ''O kitlenin önüne 5 kişi, 10 kişiyle girip, sanki bütün kitle onların görüşlerindeymiş gibi yansıtmaya çalışıyorlar'' dedi. Bu konuda basını, kitleler yerine bu tür pankart açanları göstermekle suçlayan Seyis, şöyle devam etti: ''Olay ortadadır. Bizim sendikalarımızın tepkisi çok açık bir şekilde, Türkiye'deki yönetimin buraya yaptığı dayatma ve buradaki yönetimin de bu kadar edilgen olması. Kıbrıslı Türkler kendi kendini yönetme kavgası veriyorlar. Hiç kimseyi rencide etme, rahatsız etme niyetinde değildirler. Dolayısıyla marjinal grupların yaptıkları kendilerini bağlar.'' Eylem, ilgili sendika yöneticilerinin katıldığı çadır eylemi şeklinde akşama kadar devam edecek. Akşam da müzik dinletisi sunulacak.

 

KKTC Meclis Başkanlığı, açılan bazı pankart ve söylemleri kınadı

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, bugün Meclis önünde düzenlenen eylemde Türk askerini ''işgalci'' gösteren, Türk hükümetini, siyasi parti başkanlarını, milletvekillerini ve parlamentoyu hedef alan pankart ve söylemleri şiddetle kınadı. KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: ''Meclis önünde gerçekleşen eylemde, bazı grupların taşıdığı Türk askerini işgalci gösteren ve Ankara hükümetini hedef alan tüm pankart ve söylemleri şiddetle kınıyoruz. Yine bazı grupların siyasi partilerimizi, siyasi parti başkanlarını ve halkın temsilcisi olan tüm milletvekillerini aşağılayan ve Parlamentoyu küçük düşüren son derece çirkin söylemlerini şiddetle kınıyoruz. Kıbrıs Türk halkının demokrasi anlayışı, hoşgörüsü bu değildir. Bu tür davranışları gerçekleştirenler halktan tasvip görmeyeceklerini bilmelidirler. Ayrıca bilmelidirler ki bu tür söylem ve eylemler sendikal hareketlere zarar verdiği gibi kabul edilmesi de mümkün değildir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler