Klasik otomobiller yeniden hayat buluyor

Amerikan rüyası olarak tabir edilen ve yaklaşık 50-60 yılını yollarda geçirmiş otomobiller, hünerli ustaların elinde yeniden hayat buluyor.

Yayınlanma: 30.03.2011 - 10:12
Abone Ol google-news

Muğla'nın Ortaca ilçesi Kocabel mevkisinde 6 dönüm arazide faaliyet gösteren klasik otomobil tamirhanesi ve ''Amerikan Oto Pazarı''nda Chevrolet, Mercedes ve Ford marka klasik otomobiller aslına bağlı kalınarak yenileniyor. Klasik otomobil tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği oto pazarında yılların yorgunluğuyla bir köşede bekleyen otomobiller, yeniden hayat bulmak için tutkunlarını bekliyor.

Klasik Otomobil Kulübü Asbaşkanı Hasan İnsel, yarım asır öncesi sürücülerin vazgeçilmezleri arasında yer alan klasik otomobilleri eski görünümüne kavuşturulmasını, değerli bir tablonun restorasyonunun yapılarak sergilenmesine benzettiğini söyledi. İnsel, klasik otomobillerin ait oldukları dönemin estetiğini yansıttığını belirterek, ''Eski yılların binaları, porselenleri, resim çerçeveleri detaylı ve estetik bir zevkle üretilmişse, klasik otomobiller de estetik anlamda öyle bir anlayışın ürünü. Mekanik olarak bu günün elektroniğinden uzak olduğu için, insanla makineyi araya hiçbir modern yardımcı koymadan birleştirildiğini hissediyorsunuz'' dedi.
 

İthalat vergileri çok yüksek

Hasan İnsel, klasik otomobillerin ithalat vergilerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bu otomobilleri ithal etmek haksız ve yüksek ithalat vergileri dolayısıyla çok zor. Amerika'da 5 bin dolara alacağınız otomobili ithal ederseniz 50 bin dolara mal oluyor. İthalatı yüksek olduğu için ülkedeki klasik otomobillerin fiyatı yurt dışına göre daha yüksek. Bu otomobillere eskiden 'eski araba' denirdi. Şimdi herkes bunların güzelliklerinin ve nostaljik ruhlarının farkında. Her geçen gün bunları topluma daha çok tanıtıp, toplumla iç içe getirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.''

Klasik Otomobil Kulübü olarak otomobil tutkunlarını bir araya getirmek için etkinlikler düzenlediklerini işaret eden İnsel, ''Hafta sonları geziler, ralliler, yurt içi ve yurt dışı etkinlikler gerçekleştirerek klasik tutkunlarını bir araya getiriyoruz. Üyemiz olmadığı halde ilgi duyup bizimle olmak isteyenlere de kapımız her zaman açık'' diye konuştu.
 

100 bin dolara mal oluyor

Vatandaşların istediği marka ve modeldeki klasik otomobilleri aslına bağlı kalarak restore ettiklerini anlatan Amerikan Oto Pazarı yetkilisi İbrahim Usta ise şunları kaydetti: ''Vatandaşlarımız buraya gelerek istedikleri otomobili beğeniyorlar yada kendi klasik otomobillerini buraya getiriyorlar. Biz burada istedikleri özellikleri otomobile uyguluyoruz. Otomobillin zarar görmüş orijinal parçalarını tamir ederek yeniden kullanıyoruz. İstenilen renk ve özelliklere göre de otomobili restore ediyoruz. Bu otomobillerin en büyük özelliği sağlam olmalarıdır. Burada 50 yaşından büyük çok otomobil var. Bu otomobillere iyi bakılırsa uzun yıllar kullanılabilir.''

Restorasyonu tamamlanan klasik otomobilin 50 bin ile 100 bin dolar arasında olduğuna dikkati çeken Usta, ''Bu otomobillerin yedek parçaları çok pahalı. Eğer otomobilin üzerinde o parça yoksa yurtdışından getirtmek zorunda kalıyoruz. Bazen bir otomobilin parçası çok yüksek bedellere elimize ulaşıyor. Bu yüzden bu otomobillerin restorasyon bedelleri de yüksek oluyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler