KOBİ'ler internetten eleman arıyor

Kariyer.net İstihdam Endeksine göre, son iki yılda internetten personel arayan KOBİ'lerin sayısı yüzde 40 oranında arttı. Kariyer.net üyesi 17 bin KOBİ'nin her birinin yılda ortalama 30 kişilik yeni personel ihtiyacını internet üzerinden bulduğu belirtildi.

Yayınlanma: 16.05.2011 - 12:22
Abone Ol google-news

Kariyer.net verilerine göre, Türkiye ekonomisinde büyük önemi olan KOBİ'ler tanıdık yöntemiyle personel aramaktan hızla vazgeçip,kurumsallaşma adına bir adım daha atıp internet üzerinde personel aramaya başladı. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, personel arama süreçlerini internete taşıyan KOBİ'lerin kurumsallaşma sürecinde önemli bir adım attığını belirtti. Azoz, konuya ilişkin olarak "KOBİ'lerin başarısı için her çalışanın performansı ve yetenekleri büyük önem taşıyor. Bu yüzden doğru personele ulaşmanın,KOBİ'lerde büyük şirketlere göre daha da fazla önem taşıdığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik KOBİ'ler personel arama sürecini düşük maliyetlerle gerçekleştirmek zorundalar. KOBİ'ler için bu fırsatı internet sunuyor. İnternet kullanımının da yaygınlaşmasıyla giderek daha fazla Anadolu firması ve KOBİ, işe alım süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor " dedi.
 

Satış ve muhasebe ön planda

Kariyer.net verileri KOBİ'lerin personel ihtiyaçları incelendiğinde ilk sırada büyük farkla satış kadrolarının dikkat çektiğini gösterdi. Bunu, muhasebe uzmanı, sekreter ve yönetici asistanı pozisyonları takip ediyor. Makine ve inşaat mühendisleri de KOBİ'lerin en çok ihtiyaç duyduğu pozisyonlar arasında. Verilen bilgiye göre, son bir yılda KOBİ'ler yaklaşık 3 bin 700 satış elemanı, 2 bin muhasebe uzmanı, bin 900 sekreter ve yönetici asistanı, 900 satış mühendisi, 750 inşaat mühendisi ve 700 makine mühendisi için Kariyer.net'te iş ilanı yayınladı. Personel arayışında interneti en yoğun şekilde tercih eden KOBİ'lerin, yine bilişim alanında faaliyet gösterenler olması dikkat çekiyor. Bilişimi sırasıyla inşaat, tekstil, sağlık, üretim, gıda, elektrik-elektronik, telekomünikasyon, otomotiv ve emlak alanında faaliyet gösteren KOBİ'ler takip ediyor.

Kariyer.net aylık istihdam endeksindeki rakamlar gıda ve üretimdeki,KOBİ'leri de kapsayan genel hareketlenmeyi doğruladığına işaret etti. Nisan ayında üretim sektöründe görülen yeni iş ilanları sayılarında Nisan 2009'a göre yüzde 117, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 66 oranında artış yaşandığ. Aynı dönemde üretim sektörü yeni iş ilanları sayılarında ise, Nisan 2009'a göre yüzde 204, Nisan 2010'a göre yüzde 39, bin önceki aya göre ise yüzde 8 oranında artış gözlendi. Öte yandan,Kariyer.net'te bir yıl içinde en çok iş ilanı veren KOBİ'lerin şehirlerine bakıldığında İstanbul'da önemli bir yoğunluk göze çarpıyor. İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Kayseri ve Gaziantep takip etti.
 

Nisan'da 38 bin kişiye istihdam fırsatı

Kariyer.net İstihdam Endeksi'ne göre, Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanlarının sayısı, Nisan 2009'a göre yüzde 129 artış, Nisan 2010'a göre yüzde 42 artış, 2011 Mart ayına göre ise yüzde 4 düşüşle 12 bin 667 olarak gerçekleşti. Bu iş ilanlarıyla yaklaşık 38 bin kişiye istihdam fırsatı doğdu.

Mart ayında çok hızlı bir yükselişle 13 bin 118 seviyelerine çıktıktan sonra Nisan'da yüzde 4'lük küçük bir düşüş sergileyen yeni iş ilanlarının sayısında,ay içinde gerçekleşen iş günlerinin sayısı da etkili oldu. İş gününden bağımsız günlük ortalamalara baıldığında daha düşük iş günü sayısına sahip olan Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 5 artış yaşandığı gözlendi. Verilere göre Nisan ayında da en çok istihdam fırsatını İnşaat sektörü yarattı. Nisan'da 3 bin 402 yeni personel arayışına giren İnşaat sektörünü 3 bin 306 kişiyle Tekstil, 2 bin 718 kişiyle Bilişim, 2 bin 451 kişiyle Sağlık, 2 bin 199 kişiyle Otomotiv, 2 bin 016 kişiyle Gıda, bin 881 kişiyle Turizm, bin 650 kişiyle Üretim, bin 290 kişiyle Telekom, 582 kişiyle Finans sektörleri takip etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler