Kök hücre bağışçılarına tükürükten analiz dönemi
Lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliği, kanser, kansızlık gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan uygun kök hücreyi bulmak için bağışçılara zorunlu olarak yapılan kan testi tarihe karışıyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kök hücre bağışı yapacaklardan kan alımını durdurup tükürük analiziyle DNA testi yapmaya başladı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı ve Kordon Kanı Bankası Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, kök hücrelerin lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliği, kanser, kansızlık ve bağışıklık sistemi gibi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını ifade etti.
Kök hücre naklinin doku tiplendirmesi için bugüne kadar hastalardan kan örneğinin alınması gerektiğini anlatan Beksaç, bölümlerinde başlattıkları projeyle bağışçılardan kan alımını durdurduklarını ve tükürükten DNA testi yapmaya başladıklarını bildirdi.
Tükürük örneğinden DNA elde edilmesine olanak veren bin adet kitin merkezlerine ulaştığını belirten Beksaç, böylece kök hücre bağışlamak isteyenlerin doku tiplendirmeleri için artık kan vermelerine gerek kalmadığını söyledi.
Tükürükle doku tiplendirmenin Türkiye'de yeni yapılmaya başladığını dile getiren Beksaç, bunun için gereken tükürüğün Ankara İbn-i Sina Hastanesi İç Hastalıkları Polikliği'nde veya bu merkezden temin edilecek kitin posta yoluyla bile merkeze yollanmasıyla verilebileceğini kaydetti. Beksaç, tükürüğün verilmesinin ardından bir ay boyunca bozulmadan saklanabileceğini belirtti.
''Bağışçı sayısının artmasını bekliyoruz''
Prof. Dr. Beksaç, kök hücre bağışçısının uygun verici olmasıyla ortaya çıkacak süreci anlatırken, bağışçının nakil merkezleri tarafından hala gönüllü olmayı isteyip istemediği konusunda arandığını anlattı.
Hastanın verici olması için gerekli sağlık koşullarını taşıması gerektiğine işaret eden Beksaç, bilginin doğrulanmasının ardından nakil için gerekli diğer analizlerin yapıldığını söyledi.
Beksaç, tükürük analizinin hastaların kan vermelerine gerek kalmaması sebebiyle bağışçı sayısını arttıracağını düşündüklerini ifade etti.
Prof. Dr. Meral Beksaç, doku tiplendirmesi yapacakları kit sayısının sınırlı olduğunu, ek gayretlerle malzemeyi arttırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza