'Köle değiliz' diyen 3. havalimanı işçilerinin davasında karar
Üçüncü havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma ve iş cinayetlerine karşı “Köle değiliz” diyerek gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından tutuklanan ve ilk duruşmada serbest bırakılan işçi ve sendikacıların yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde başladı. Mahkeme heyeti verdiği ara kararda 67 işçi ve sendika yetkilisinden 64'ü hakkında adli kontrol kararı kaldırma kararı verirken 1'i yabancı uyruklu 3 işçi içinde yakalama kararı verildi. Davanın bir sonraki duruşması 26 Haziran'a ertelendi.
Kastamonu Üniversitesi Coğrafya Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisiyken okul harçlığını çıkarmak için 3.havalimanında çalışan ve ardından tutuklanan işçilerden Mustafa Atay(24) ile duruşma öncesi konuştuk. Tutukluyken Kastamonu CHP İl Gençlik Koları Başkan Yardımcısı da olan Atay, tutuklandığı için ninesinin buna dayanamadığını için yaşamını yitirdiğini kendisinin de bundan çok etkilendiğini belirtti. Atay denetimli serbestlik ve ardından yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte dokulu bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.
Dava önceki duruşma gibi Gaziosmanpaşa Adliyesi'nin personel yemekhanesinde yapıldı. Duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Daha sonra avukatlar söz alarak işçilerin adlı kontrol ve yurt dışı yasağı kaldırılarak derhal beraat talebinde bulundu. Hâkimenin sanık işçilerin jandarma baskısı altında verdikleri ifadeleri işçilere okunması üzerine avukatlar bunun yasal olmadığını, bu ifadelerde işçilere avukat talebinin sorulmadığı belirterek tepki gösterdi.
"Yargılanması gereken işçiler değil patronlar..."
Davaya sonradan eklenen beş işçiden Tuncay Yalçın, kendisinin 23 gün boyunca yataksız bir şekilde tahta kurularıyla yaşamak zorunda kaldığı için sağlık sorunları yaşadığını söyledi. 3. havalimanı şantiyesinde servis şoförü olarak çalışan Yasin Yalçın'da davada asıl yargılanması gereken işçiler değil patronlar olduğunu vurgulayarak, "İşçiler servise binmek için birbiriyle savaşıyordu. Hakime hanım eğer siz de kanınızı emen tahta kurularıyla yatmayı kabul ediyorsanız bende kabul ederim. İşçileri bu hale koyan patronlar yargılanmalı" dedi.
Adli kontrol kaldırıldı
Mahkeme heyeti verdiği ara kararda 67 işçi ve sendika yetkilisinden 64'ü hakkında adli kontrol kararı kaldırma kararı verirken 1'i yabancı uyruklu 3 işçi içinde yakalama kararı verildi. Davanın bir sonraki duruşması 26 Haziran'a ertelendi.
Ne Olmuştu?
Daha önce sık sık iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen 3. havalimanı inşaatında, son yaşanan iş cinayetinin ardından Akpınar Yerleşkesi'nde binlerce işçi 14 Eylül 2018'de 'köle değiliz' diyerek iş bırakma eylemi yaptı. Ve koşullarının düzeltilmesi için işçiler 15 maddelik bir talep listesi yayınladı. Büyük bir protesto yürüyüşünde bulunan işçilere güvenlik güçleri biber gazıyla müdahale etmiş eylem tüm Türkiye'de yankı buldu. Eylemin ikinci gününde jandarma gece yarısı işçilerin koğuşlarına kapıları kırarak baskın düzenleyerek toplam 401 işçi gözaltına alındı. İşçilerin talepleri İGA tarafından doğrulanmasına rağmen, işçiler insanca çalışma koşullarını talep ettikleri eylemleri nedeniyle 18 Eylül'de başlanarak, aralarında DİSK Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut ve dört İnşaat-İş Sendikası yöneticisinin de bulunduğu 31 işçi “Kamu malına zarar verme”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali”, “İzinsiz gösteri”, “Polise direnme”, “Halkı kin nefret düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” iddialarıyla tutuklandı ve toplam 62 kişiye dava açıldı. İlk duruşması 6 Aralık 2018'de Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen tutuklu 25 işçi ve 5 sendika yöneticisinin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilirken, işçilere yurt dışına çıkma yasağı da konuldu. Tutuklu işçilerden Serhat Bilici ise başka bir davadan, başka bir ilde tutuklu olduğu ve SEGBİS'le ifadesi alınamadığı gerekçesiyle tahliye edilmedi.
Ölümler bilinmiyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Zafer Anıtı” diye nitelediği ve bir kısmı 29 Ekim 2018’de resmi açılışı yapılan 3. havalimanında, işçi ölümlerinin kesin sayısı bilinmiyor. İnşaatta çalışan bir kamyon şoförüyle yaptığımız söyleyişi, 12 Şubat 2018’de yayımlanmış ve şantiyedeki koşullar Türkiye’nin gündemine taşınmış ardından haberimiz internette sansüre uğramıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ertesi gün, ölen işçilerin sayısını 27 olarak açıklamış olsa da, en son 3 Aralık 2018'de Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi şantiyede 52 işçinin öldüğünü söyledi.
Üçüncü kez ertelendi
Atatürk Havalimanı’ndan 3. havalimanına, yani İstanbul Havalimanı’na yapılacak olan taşınma tarihi üçüncü kez ertelendi. Son olarak 5 Nisan 2019 saat 03.00’da başlanacağı belirtilen taşıma, 7 Nisan 2019 saat 00.00’da bitecek. İlk olarak Atatürk Havalimanı’nın, İstanbul Havalimanı’nın 29 Ekim 2018’de açılmasından bir gün sonra kapatılacağı açıklanmıştı. Ancak bu işlem önce 31 Aralık’a, sonra 3 Mart’a ertelenmişti. 6 Nisan'da ikinci kısmı açılacak olan İstanbul Havalimanı'nın yapım ihalesi ise Mayıs 2013'te, 10 milyar 247 milyon euro (maliyet), 22 milyar 152 milyon Euro (ihale bedeli)'ya yapıldı. “Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi” olarak tanıtılan ve yap-işlet-devret modeliyle Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığında kurulan İstanbul Grand Airport (İGA)'a 25 yıllığına işletmesi verildi. Ancak İGA ortaklarından Kolin İnşaat Ocak 2018'de sahip olduğu yüzde 20 hissesini Kalyon grubuna devrederek çekildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması