Koltuğundan ayrılamadı şehit oldu
Şehit olan Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un pilot koltuğundan ayrılamadığı belirlendi.
Suriye sınırında kontrol uçuşu gerçekleştirirken Amanos Dağları'nın Osmaniye sınırları içinde düşen savaş uçağıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un şehit olduğu kazada, pilotun uçağı fırlatma koltuğu ile terk ettikten sonra paraşütünün açıldığı, ancak koltuğundan ayrılamayarak yere çakıldığı ortaya çıktı.
Dün İncirlik Hava Üssü'nden kalktıktan sonra saat 14.15'de düşen Merzifon 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığı 151'nci Filo'ya ait F-16C'yı kullanan pilotunun 'atlıyorum' mesajını bölgedeki kuleler aldıktan sonra geniş bir arama faaliyeti başlatıldı. Arama-kurtarma ekipleri kaza bölgesine ulaştığında çok zorlu bir tablo ile karşılaştı. Osmaniye'nin Yarpuz yayla bölgesinde köylülerin duyduğu patlama sesi dikkate alınarak başlatılan arama-kurtarma çalışmasında, saat 18.00 sıralarında bazı uçak parçalarına rastlandı. Ancak havanın kararması, yağış, etkili olan sis ve bölgenin sığ ormanlık olması nedeniyle bu çalışmalar güçlükle yürütülebildi.
Bölge adam adım arandı
Yüzlerce asker ve kurtarma ekipleri ile köylüler yaya ulaşılabilen bölgede her ağacın altında şehit pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy'a yaralı olarak ulaşma ümidi ile adım-adım arama yaparken, gece karanlığının bastırması, yağmur ve soğuk ile birlikte, GSM telefonların kapsama alanı dışında bulunan bölgedeki arama çalışmaları daha da zorlaştı.
Aramaya katılanlar, "Hamza Üsteğmen" diye megafonlarla ya da bağırarak pilottan bir cevap gelmesini umut etti. Önce uçağın enkazına, daha sonra da şehit pilotun kask ve cesedine ulaşıldığında aradan 8 saat geçmiş oldu. Arama ekipleri ve kriz masası arasındaki telsiz görüşmelerinde son anons 'Maalesef eks' denilerek noktalandı.
Koltuğuyla yere çakılmış
Düşen F-16 savaş uçağı pilotunun kokpitten koltuğu ile birlikte fırladığı, paraşütü açılmasına rağmen koltuğunun ayrılmadığı ve bu ağırlıkla yere çakıldığı belirlendi.
Osmaniye AFAD ile Amasya Merzifon Hava İndirme Ekibi tarafından şehit Üsteğmen Gümüşsoy'un cansız bedeni, gece saat 22.30 sıralarında, Zorkun Yaylası ile Keldaz Dağı arasındaki Ağanın Suyu mevkiinde uçağın enkazının bulunduğu yere 300 metre uzaklıkta ağaçlık alandaki toprak zeminde bulundu. Pilotun cenazesinin, bulunduğu anda sıcaklığını hala kaybetmediği belirtildi.
Uzmanlar koltuktan ayrılama işleminin otomatik gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Ancak bu durumda bir arıza yaşanmış olabilir. Pilot manuel olarak kemerlerini çözebiliyor. Belki irtifa buna yetmedi. Veya Üsteğmen Gümüşsoy atlamanın etkisi ile baygınlık geçirmesi nedeniyle koltuktan kendi ayrılamamış olabilir" diye konuştu.
Fırlatma koltuğuyla birlikte yere çakılan pilotun Adana Adli Tıp'taki incelemesinde, kalça kemiklerinde kırıklar, başında koltuğun demirlerine çarpması sonucu darbe izleri bulunduğu, ayrıca yüksek irtifada nefes almasını sağlayan oksijen maskesinin hortumunun da fırlatmadan oluşan basınç farkı nedeniyle boynuna sarılı bulunduğu görüldü.
Şehit pilotu 5 bin kiş uğurladı
Şehit pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un cenazesi memleketi Aksaray'da ilk olarak İl Jandarma Komutanlığı'na, oradan da baba ocağına getirildi. Ay- Yıldızlı Türk bayrağına sarılı naaşı evin içine alınıp, ailesi helalleşti. Bu sırada oğluna veda eden emekli öğretmen Zübeyde Gümüşsoy, baygınlık geçirdi. Anne Gümüşsoy'a hazırda bekleyen sağlık görevlileri müdahale etti.
Şehit Gümüşsoy'un cenazesi dualar eşliğinde evinden alınıp, dini ve askeri törenin yapılacağı Ulu Camii önüne getirildi.
Burada Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, anne Zübeyde Gümüşsoy'a başsağlığı diledi.
Törene başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten olmak üzere 2'nci Hava Kuvvet Nejat Bilgin, Aksaray Valisi Selami Altınok, Ak Parti Aksaray Milletvekili Lütfi Elvan ve Ali Rıza Alaboyun, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Garnizon Komutanı Albay Erdal Eren ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
'Uçak bilinmeyen bir nedenden dolayı düştü'
Törende şehit Gümüşsoy'un biyografisini okuyan bir subay, uçağın henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı düştüğünü belirtti.
Askeri ve dini törenin ardından şehit Gümüşsoy'un cenazesi top aracına alındı. Ardından Garnizon Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Şehit pilot Gümüşsoy'un, daha önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi sınavlarını kazandığı ancak pilot olmak istediği için Hava Harp Okulu'nu tercih ettiği belirtildi.Dha haberine göre, Şehit Gümüşsoy'un kuzeni Ali Çakır'ında 1994 yılında Van'da vatani görevini yaparken şehit düştüğü öğrenildi. Fotoğraf: DHA
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama