'Kömür için İkizköy’ü de Türkiye’yi de yakmayın'

Akbelen Ormanı’nda, linyit maden sahasının genişletilmek istenmesi köylüleri isyan ettirdi. Bölge halkı, “Toprağımızı, doğamızı, terk etmeyeceğiz, ağaçları kestirmeyeceğiz” dedi.

Yayınlanma: 28.05.2021 - 08:00
'Kömür için İkizköy’ü de Türkiye’yi de yakmayın'
Abone Ol google-news

Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan yurttaşlar, kömür madeni için Akbelen Ormanı’nın kesilmesine karşı aylardır mücadele ediyor. 40 yıldır bölgedeki termik santralların ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşayan halk, santralın faaliyetlerinin 25 yıl uzatılmasına karşı çıkarken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın madenin işletilmesine “olur” kararına karşı dava açtı. Dava için bilirkişi bugün keşif yapacak. İki yıldır ormanlarını koruyan köylüler, ağaçların kesilmemesi için son nefeslerine kadar direneceklerini söyledi.

3 ay önce ağaçları kesmeye gelen Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipleri yaptıkları eylemler ile durduran köylüler, çevrecilerin desteği ile tekrar biraraya geldi. Ormanın Milas-Ören karayolu girişini insan zinciri ile çevreleyen çevre savunucuları “Akbelen Ormanı’nı Vermeyeceğiz” yazılı pankart açarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın YK Enerji AŞ’ye orman alanında kömür madeni işletme izni veren kararını protesto etti.

Köylüler, “Bizler, termik santralların ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşıyoruz. Kömürden elektrik üretilsin diye topraksız kaldık, susuz kaldık, zehir soluduk, genç yaşta öldük. Yok olan doğal alanlarımız ve iklim değişikliği ile birlikte, bu ağır bedeller sadece bizim değil, çocuklarımızın, gelecek kuşakların da sırtına yükleniyor. Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için elimizden alınmasına izin vermeyelim” diye konuştu. Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK Derneği) Başkanı Hasan Yorulmaz, “Anayasamız ormanları korumamızı ve çoğaltmamızı istiyor. Ancak, bunlar kömür ocakları için ormanlardan vazgeçiyorlar. Termik santralları bizim nefesimizi alacak. Soğan ekmek yiyelim ama termik santralları yaptırmayalım. Geleceğimize, havamıza ve doğamıza sahip çıkalım” dedi. İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık ise “Akbelen Ormanı, İkizköy’ün kömürün gölgesindeki uzun ve hazin öyküsündeki son durak. Burayı kömür için kaybedersek bizim artık köyümüzde yaşama şansımız kalmayacak. Doğa bitecek. Gelin hep birlikte buna izin vermeyelim” çağrısında bulundu.

İMZA KAMPANYA BAŞLATTILAR

Çevreciler ve köylüler tarafından change.org üzerinden 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın kesiminin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. Yurttaşlardan destek istenen kampanyada, “Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan Akbelen Ormanı’nın kesiminin hemen durdurulmasını, maden işletme izni veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olur kararının iptal edilmesin Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını talep ediyoruz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon