"Konumum tartışmaya müsait değil"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği taslağına ilişkin, "CHP'nin üç madde önerisine" işaret ederek, konumunun "bu tip tartışmalara girmeye" müsait olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 12.04.2010 - 08:40
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Umman ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin Anayasa değişikliği taslağına ilişkin CHP'nin 3 madde önerisi için ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Bununla ilgili çalışmalarımı takip ettiniz. Taksiratına girmek istemiyorum. Cumhurbaşkanlığı olarak konumum bu tip tartışmalar girmeye müsait değil. Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda takip ediyorum, daha önce çeşitli görüşmelerde de bulunmuştum. Dolayısıyla konumumun gereğini şu anda yapmaya devam edeceğim" dedi.

Yasama faaliyetlerinin, partiler arası görüşmelerin siyasetin çabaları olduğunu, dolayısıyla bunları hep beraber izleyeceklerini ifade eden Gül, "TBMM'ye taslaklar sunuluyor, onlar komisyonlara geliyor, nihai şekli nasıl olacak bunlar çoğulcu demokratik sistemlerde konuşularak, partiler arası diyaloglarla çözülecek konulardır. Katılımcı demokrasinin zaten bir gereği budur. O açıdan ben şu an Cumhurbaşkanı olarak, konumum bu tip tartışmalara girmeye tabiî ki müsaade etmez" diye konuştu.


"Bazen sözle birbirimizi daha fazla incitiyoruz"

Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa değişikliği çerçevesinde yeniden bazı görüşmeler yapmayı düşünüp, düşünmediğinin sorulması üzerine de, "Ben tabi gerektiğinde bu tip çağrıları yaparım, bundan sonra da yaparım" diye konuştu.

Türkiye'de maalesef çok partili sisteme girildiğinden bu yana, çok sert tartışmalar yaşandığını belirten Gül şöyle devam etti:
"O açıdan bunları şu anda takip ediyoruz, zaman zaman çağrılarda bulunuyorum. Bazen sözle birbirimizi daha fazla incitebiliyoruz. Bu konuda da çok dikkat etmemiz gerekiyor, nihayetinde hepimiz bu ülkenin en değerli vatandaşlarıyız. Birbirimiz kırmadan, herkesin böyle hareket etmesi halkımızın da beklentisidir. Ben bu sürecin ta başında birçok görüşmeler yaptım, ben o konuşmalarda önem verdiğim konuları aktarılması gereken yerlere de aktardım dedim. Dolayısıyla sadece dinlemiyorum, sadece takip etmiyorum, gözlemliyorum, yeri geldiğinde yapacağımı yapıyorum. Madem bir siyasetçi değilim, benim yapış tarzım farklı olur. Siyasetçilerin, bu konuları ele alış tarzı farklı olur."

 

"Kriz döneminde Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yabancı sermaye aktı"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Umman ziyareti öncesi Umman medya heyeti ile yaptığı görüşme yayımlandı. Gül, özellikle ekonomik konulara ağırlık verdiği görüşmede Türkiye'nin halen Avrupa'nın 6'ncı dünyanın ise 16'ncı büyük ekonomisi olduğunu vurgulayarak iki ülke arasında çok önemli işbirliği olanaklarının bulunduğuna dikkat çekti.

Yurtdışı müteahhitlik ve inşaat işleri açısından Türkiye'nin dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığına işaret eden Gül, Türkiye'de yatırım iklimine değinirken de bunun ekonomi ve hukuk gibi alanlarda yapılan reformlarla sağlandığını belirtti.

Reformların Türkiye'deki yatırım iklimini kolaylaştırdığını kaydeden Gül, küresel yatırımları çekmenin en etkin yolu olduğu için Türkiye'nin sağlam ve şeffaf bir ekonomik politikasını izlediğini kaydetti. Gül'ün açıklamalarını yansıtan Umman'ın Daily Observer gazetesine göre Gül şunları söyledi:
"Yabancı yatırımcıların tereddüt etmeden Türkiye'ye akması şaşırtıcı değil çünkü bu reformların güçlü bir ekonomi ile desteklendiğinden eminler. Türkiye'de yabancı yatırımların 2002 yılından bu yana 80 milyon civarında, bunun 10 milyar dolarlık bölümü de küresel kriz sırasında Türkiye'ye aktı."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Umman Sultanı Kabus Bin Said El Said'in davetlisi olarak resmi ziyaret için Umman'a gitti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon