Konut için özel, borç kapamak için kamu bankası

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un analizine göre, yerli özel bankalar konut kredisinde sahip oldukları pazar payıyla kamu bankalarını geride bırakıyor.

Yayınlanma: 11.04.2011 - 06:45
Abone Ol google-news

Çoğunlukla borç kapatmak amaçlı kullanılan ihtiyaç kredilerinde ise kamu bankalarının yarattığı kredi hacmi yerli özel bankaların oldukça üstünde. Her iki kredi türünde de yabancı bankalar üçüncü sırada yer alıyor.

BDDK verileri ile derlenmiş Enuygun.com’un analizine göre, Türkiye’de toplam tüketici kredileri hacminin yüzde 80’ini konut ve ihtiyaç kredileri oluşturuyor. Banka türü bazında incelendiğinde, sektörde konut kredisi hacminin yüzde 50’sine yerli özel bankaların sahip olduğu, kamu bankalarının pazar payının da yüzde 29 olduğu görülüyor.

Çoğunlukla borç kapama için kullanılan ihtiyaç kredilerinde ise tam tersi bir durum söz konusu. Kamu bankalarının bu kredi türündeki pazar payı yüzde 53 seviyesine ulaşırken yerli özel bankaların pazar payı ise yüzde 30. Yabancı bankaların her iki kredi türündeki pazar paylarının yüzde 20 civarında olduğu görülüyor.


www.enuygun.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler