Konya'da organik ürün pazarı kuruluyor
Konya'da kurulan organik ürün pazarı başarıya uluşırsa, Konyalı organik sebze-meyve üreticisi ürünlerini Ankara ve İstanbul'da da satacak.
Konya İl Özel İdaresi'nin 1 milyon liradan fazla desteğiyle sertifikalı organik üretiminde başarıya ulaşılan Konya'da şimdi de organik ürün pazarı kuruluyor. Pazar çalışmasında başarıya ulaşılırsa, Konyalı organik sebze-meyve üreticisi ürünlerini Ankara ve İstanbul'da da satışa sunacak.
Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Konyalı çiftçinin, çok az gelir getiren hububat yerine, daha çok kazandıran alternatif ürünlerle tanıştırılması için başlattıkları Organik Tarım Eylem Planı çalışmalarında önemli bir noktaya geldiklerini belirtti.
Selvi, organik ürün yetiştirmek isteyen, arazisi ve geliri yetersiz olan köylerde öncelikli olarak başlattıkları çalışma kapsamında, son bir yıl içinde bir milyon 70 bin lira bütçeyle, yağmurlama sistemi alt yapısı oluşturduklarını, ücretsiz organik kiraz fidanı, patates tohumu ve çilek fidesi dağıttıklarını ifade etti.
'Doğal, lezzetli ve yüksek kalitede'
Konya'nın özellikle Seydişehir, Akşehir, Hüyük, Beyşehir, Meram ve Derebucak ilçeleri yoğunlukta olmak üzere, köylerde örnek tarlalar oluşturarak ve çiftçi eğitimleriyle desteklenen organik tarım üretiminin, kısa süre içinde benimsendiğini ve ürünlerin ihracata verilmeye başlandığını vurgulayan Selvi, şunları kaydetti: ''Dağ köylerimiz, organik tarım ürünlerindeki kazancı fark ederek kısa sürede üretim miktarlarını artırdılar. Artık aracı kurumlar köylerden ihracat için kiraz ve çilek topluyor. Sertifikasyon şartlarına harfiyen uyularak üretilen doğal, lezzetli ve yüksek kalitedeki bu ürünlerin üretim miktarı o kadar arttı ki, ihracat fazlası ürünler için pazar arama ihtiyacı ortaya çıktı. Fakir çiftçiyi devlete yük olmaktan ve büyük şehirlere göç etmek durumunda bırakmadan, kendi yağıyla kavrulur hale getiren bu üretimin daha da artması için yeni bir çalışma başlattık. Selçuk Üniversitesi ve Tarım Bakanlığının desteğiyle, 2 milyon insanın yaşadığı Konya'da, tüketicinin doğrudan ulaşabileceği, organik ürünlerin üreticiden aracısız tüketiciye sunulacağı Organik Ürünler Pazarı kurmak için çalışma başlattık.''
'Çiftçiye destek, 5 milyon liraya çıkabilir'
Bu konuda Konya'daki belediyelerle yaptıkları görüşmelerden çok olumlu sonuçlar aldıklarını ve görüştükleri tüm belediye başkanlarının ''Bu pazar bizim ilçemizde kurulsun'' talebinde bulunduğunu anlatan Selvi, ''Çiftçiye verdiğimiz destek sayesinde organik üretimde önemli mesafe aldık, şimdi Konya'da çiftçinin bizzat kendisinin satış yapacağı organik pazar kuruyoruz. 2009 yılında 1 milyon lirayı geçen çiftçiye olan desteğimiz önümüzdeki yıl 5 milyon lira seviyelerine ulaşabilir'' diye konuştu.
Selvi, organik Ürün Pazarı'nda çiftçilerin bizzat kendilerinin satış yapacağını, pazarın haftanın 7 günü hizmet vereceğini, bu pazardaki organik ürünlerinin standarda uygunluğunun da etkin şekilde denetleneceğini dile getirdi. Konya'da Organik Ürün Pazarı'nda başarılı olunması durumunda, aynı satış yöntemini Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde uygulamak için girişimlere başlayabileceklerini ifade eden Selvi, sertifikalı ve sağlık kaynağı olan organik ürünlere bu konuda bilinçlenen tüketicinin büyük ilgi göstereceğini umduklarını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza