Korkutan rapor

Yeni açıklanan bir rapora göre geçen yıl büyük ölçekte insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle Avustralya'da rekor sıcak hava dalgaları oluştu. Rapor Japonya, Çin ve Avrupa'nın küresel ısınma nedeniyle önemli ölçüde etkilendiği belirtildi.

Yayınlanma: 30.09.2014 - 12:35
Abone Ol google-news

Raporda 2013'ün büyük bölümünde ve 2014'te devam eden Avustralya'daki kavurucu sıcakları analiz eden bilim insanlarına lidewrlik eden Melbourne Üniversitesi iklim uzmanı David Karoly "Tüm Avustralya'da sıcaklıklara baktığımızda bunun iklim değişlikliği olmadan yaşanacağınız söylemek nereyedse imkansız" dedi.

Amerikan Meteoroloji Derneği'nin yayın organında pazartesi günü yayımlanan sentez raporda 22 bilim insanı grubu 2013'te yaşanan 16 aşırı hava olayını inceledi. Rapor California'da kuraklık, Colorado'da aşırı yağmur düşmesi ve Güney Dakota'da erkenden kar yağması gibi aşırı hava olaylarının insan etkisinden ayırt etmenin zor olduğu sonucuna vardı.

Bu rapor ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bilim insanları öncülüğünde belirli aşırı hava olayları ile iklim değişikliği arasında bağlantı kuran üçüncü rapor.

Çalışmalar 2013'ten 2014'ün ilk dönemine kadar 12 ay görülen California'daki kuraklıkla ilgili karma bir sonuca ulaştı. Üç araştırma Pasifik Okyanusu yüzey sıcaklığı ile atmosferdeki anormallikler arasında bağlantının doğrudan insan kaynaklı iklim değişikliği ile ilgili bulunamayacağını ancak başka bir makalede iklim değişikliğinin atmosfer basınç kalıplarından etkilendiğini belirtti. Sonuçta makale California'da aşırı düşük yağışın etkilerinin kesin olmadığına kanaat getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler