'Koru'da soru işaretleri
17 Aralık soruşturmasının ikinci dalgasında ifadesi alınan Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz'in "Hüseyin Avni Paşa Korusu"nun tamamını satın aldığının ortaya çıkmasının ardından yapılan açıklamalar "soru işaretlerini" de beraberinde getirdi. Gizlenen bilgiler ve tutarsızlıklar dikkat çekiyor.
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ikinci dalgası kapsamında ifadesi alınan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığının ortaya çıkması “soru işaretlerini” de beraberinde getirdi.
. ŞİRKET AVUKATI YANILIYOR - Mehmet Cengiz’in avukatı Ahmet Mutlu tarafından yapılan basın açıklamasında haberimizle ilgili “sorumlu basın anlayışına aykırı olarak yapıldığını göstermektedir” ifadesi kullanılıyor. Bu noktada Mutlu yanılıyor. Haberimiz 18 Mart’ta gazetemizin manşetinde yer aldı. Bu tarihten tam 11 gün önce 7 Mart günü şirketle yapılan telefon görüşmesi sonucu verilen e-posta adresi olan “cengizinfo@cengiz.com.tr” adresine sorularımızı gönderdik. Sorularımıza 5 gün boyunca yanıt alamadık. Bunun üzerine şirketle yeniden temasa geçtik. Bu kez Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Asistanı Sevil Yılmaz’a yönlendirildik. Yılmaz soruları kendi e-posta adresine göndermemizi istedi. Bunun üzerine sorularımızı Yılmaz’ın “sevil.yilmaz@cengiz.com.tr” adresine gönderdik. 14 Mart günü “Öncelikle sormadan haber yapmadığınız için çok teşekkür ederim” ifadesinin de geçtiği yanıtla sorularımıza yanıt verildi.
. O BİLGİ NEDEN GİZLENDİ? Ancak Cengiz İnşaat “korunun kaç liraya satın alındığı” sorusuna yanıt vermemeyi tercih etti. Bunun nedenlerinden birisi koru için ödenen paranın düşük olup olmadığı tartışması olabilir. Ki bazı basın organları ve köşe yazarları koruyla ilgili çok yüksek rakamları telaffuz eden haber ve yorumlara yer verdi. Ya da 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin .....na koyacağız” diyen ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz, Boğaz’da halka açık olabilecek 3 bin ağacın bulunduğu bir korunun tamamının sahibi olarak gündeme gelmek istemediği için yanıt vermemeyi tercih etmiş olabilirdi.
. TARİHİ YAPI 1’DEN 4’E ÇIKTI - Cengiz İnşaat, “Tapu kayıtlarında koru olarak gözüken bu alanda bir inşaat firması olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?” sorumuza, “İçinde 1 adet tarihi köşk mevcut. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” yanıtını aldık. Haberimizde de buna yer verdik. Ancak Mehmet Cengiz’in avukatı Ahmet Mutlu tarafından yapılan basın açıklamasında tarihi yapıların sayısı 4 gözüküyor. Mutlu’nun açıklamasının o bölümü şöyle:
“Hüseyin Avni Paşa Korusu ile ilgili hiçbir imar değişikliği talebi veya girişimi olmadığı gibi Boğaziçi ön görünüm içinde olan koruda verilmiş hiçbir imar hakkı söz konusu değildir ve hukuken de olamaz. Bununla birlikte koru alanı içinde bulunan mevcut köşk yapısının ve ilaveten üç adet tarihi yapının restorasyonu ile ilgili T.C. Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne müracaatımız mevcuttur. Amacımız bu tarihi yapıların bir an önce restore edilerek metruk yapıdan kullanılabilir duruma getirilmesidir.”
. PARA KARMAŞASI - Cumhuriyet’in haberinin ardından kamuoyuna hem Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz’in açıklaması hem de Mehmet Cengiz’in avukatı Ahmet Mutlu’nun basın açıklaması yansıdı. Cengiz, koru için “50 milyon dolar” ödediğini belirtirken çok sayıda işadamının isminden bahsetti. Avukat Mutlu’nun koru için açıkladığı TL rakamları ise dönemine göre hesaplandığında “35-40 milyon dolar” civarında tutuyor. Mutlu’nun ise yalnızca işadamlarından Erdem Holding yöneticilerinin isimlerini söylemesi dikkat çekiyor.
MUTLU’DAN ‘0 TL’ AÇIKLAMASI
Cengiz İnşaat’ın avukatı Ahmet Mutlu’nun açıklamasının “0” TL bölümü şöyle: “08.03.2013 tarihli tapu ise yukarıdaki işlemlerden sonra (2007’de TMSF’den korunun yüzde 65’inin, 2009’da da Erdem Holding’den yüzde 35’inin alınmasıyla ilgili işlemler kastediliyor) düzenlenen bir tescil tapusu olup, söz konusu tapu T.C. İstanbul Valiliği Kadastro Müdürlüğü Üsküdar Kadastro Mühendisliği tarafından gerçekleştirilen yeni yüzölçüm tespiti işlemi sonucunda tanzim edilmiştir. Resmi tapu kayıtları ile sabit olduğu üzere ve ilgili tapu senedinde de görüleceği gibi bu yeni tapunun düzenlenmesi sırasında açıklanan edinme sebebi ‘teknik hataların (yüzölçümünün) düzeltilmesi işlemidir’. Bu nedenle yukarıda yer alan ve şirketimiz tarafından bedelleri ödenerek satın alınan hisselerin birleştirilmesi sonucunda düzenlenen tapu senedinde satış bedelinin “0”-TL olarak gösterilmesi olağan bir tapu müdürlüğü uygulamasıdır.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!